2012. december 28., péntek

Elrepült

...ez az év is.
Mint egy szempillantás.
Nem bánom.
Őszintén nem bánom.
Nem félek az öregedéstől és örülök neki, ha egy nem túl jól sikerült évnek vége.
Soha nem szoktunk ünnepelni szilveszterkor-nem is értettem, hogy miért kell annak örülni, hogy elmúlt egy év?
 Most azonban örülök, hogy vége. És bízom benne, reménykedek, hogy az elkövetekezendő esztendő sokkal jobb lesz.
Tudom, hogy sok áldást is kaptunk a Jó Istentől, de a gonosz is dolgozott rendesen...hálás vagyok minden jóért és szépért a mi Urunknak és tudom, hogy jövőre is Velünk lesz. Ez igen bíztató!

Ennek örömére (is) úgy gondoltam, hogy bá rnem megyünk sehová bulizni, abszolút szűk családi körben - hármasban - leszünk szilveszterkor, meglepem a fiúkat valami különlegessel. Ami lehet, hogy csak nekünk az, de akkor sem esszük minden hétvégén! :)

A hagyományokat követve lesz Lencseleves...


aztán még mindig a hagyományokat követve, de azért egy picit másképp, amolyan faaanciásan...

Rôti de porc avec sauce moutarde -szűzérmék dijoni mustáros szósszal



Hozzávalók (4 fő részére):
-25-30dkg sertésszűz
-kevés só (fél teáskanál)
-kevés bors (fél teáskanál)
-kevés olaj, sütéshez
-5 dkg vaj
-1 közepes rúd póréhagyma, jól átmosva, és apóra vágva
-húsleves alaplé, kb. 1 dl
-3 evőkanál dijoni mustár
-1-2 dl főzőtejszín
-2-3 teáskanál friss citromlé
-kevés cukor (fél teáskanál)


Elkészítés:
A sertésszűzekből szálirányra merőlegesen szeleteket vágunk, sózzuk- borsozzuk, és olajban vagy vajban kisütjük. Ha épp kezdenek aranybarnára sülni, akkor kiszedjük a húsdarabokat és félrerakjuk.
Az hagymát megtisztítjuk és nagyon finomra aprítjuk.
Az imént használt szeletsütőben a pecsenyezsírhoz további vajat adunk, megolvasztjuk, és a finomra vágott hagymát puhára dinszteljük.
Hozzáöntjük az alaplét, felfőzzük. Óvatosan, ügyelve a szaftos jelleg megtartására, hozzákanalazunk a mustárból és a tejszínnel felöntjük. Az egészet összefőzzük, cukorral- citromlével beállítjuk a harmonikus ízt.
Vissza/belehelyezzük a hússzeleteket, összepároljuk, míg a hús át nem veszi a szósz ízét illetve puhára nem fő.
Kóstoljuk az ételt, ha szükséges, után ízesítjük.



...ééééés a ráadás/extra az ínyenceknek:

Mexikói chilis hússal töltött rántott palacsinta guacamoleval és fokhagymás tejföllel




Nagy extrára ne gondoljatok, mivel a költségvetésünk nem teszi lehetővé, hogy az autentikus változatot készítsem: szóval egyszerűen darált sertéshússal készítem a chilis húst. A bab most kimarad belőle, viszont betöltöm sós palacsintába és kirántom.

Fittness rajongók: na most megbotránkozhattok! :))

Hozzá pedig fokhagymás tejföl (zsíros tejföl zúzott fokhagymával, sóval és frissen törött borssal) valamint az Én nagy kedvencem : guacamole lesz.


A hozzávalók 4 személyre 

- 3-4 db nagyobb avokádó (spanyolul aguacate),
- 1 közepes vöröshagyma
- Friss korianderzöld
- "egzotikusabb" verzióba 1 közepes paradicsom
- Friss zöld csilipaprika (ez a hegyes, nagyon erős sötétzöldes színű chili legyen, annak hiányában hasonló jellegű paprikát is beleszelhatünk, icipici darabokra kell aprítani és úgy beletenni a szószba)
- 1-2 kis zöld lime, citrommal nem lesz az igazi

Elkészítési idő: kb. 10 perc, plusz a 15-20 perc pihentetés tálalás előtt a hűtőben.
Természetesen a guacamole frissen jó, tehát érdemes csak kevéssel a vendégek érkezése, vagy a vacsora kezdete előtt közvetlenül összeütni. 

Elkészítése nagyon egyszerű:
Az avokádót félbevágom, az egyik felében ottmarad a mag. Ezt úgy a legegyszerűbb kiszedni, ha a konyhakést belevágjuk egy hirtelen mozdulattal, tehát mint egy bárd beleállítjuk az élét, majd a kést elfordítva a magot elválasztjuk a gyümölcshústól úgy, mint ahogy a lottóhúzásnál a gömb két felét szedik szét :)) A magot tegyük bele a tálba, ugyanis ha nem tesszük a szósz közepibe', az bizony megbarnul, és az nem szép. Az avokádómag egy időre tartósítja a guacamolet!

Az avokádót bevagdosom hosszában és vizszintesen is, tehát késsel bebarázdálom és kisebb kockákat vágok bele, ezt követően a héját kifordítom, így a kockákat ki tudom zavarni a tálba.
Szóval ha az avokádókockácskák a tálban vannak, a pici kockákra vágott hagymát hozzáadjuk, ugyanígy az icipicire vágott korianderzöldet is amelyből izlés szerint teszünk bele. Nekünk magyaroknak talán kicsit fura az íze, aromája, hiszen inkább a petrezselyemhez szoktunk, de meg lehet szeretni!
A csilit icipicire vágjuk szintén, és aszerint rakunk bele a szószba belőle hogy mennyire szeretnénk csípősre. Belecsavarjuk 1-2 zöld lime levét, sózzuk, majd az egészet jól megkavargatjuk és picit hűtőbe tesszük.

Mexikó bizonyos régióiban tipikus ezen felül apróra vágott paradicsomot is beletenni, tehát az tévhit, hogy a paradicsommal gazdagitott avokádó nem eredeti, az is igenis ugyanolyan mexikói úgy is!

Vigyázat!! Hagyjunk benne egész darab avokádókat mármint kockácskákat, tehát a szósz ne legyen teljesen homogén, nem kell túlkavarni, túltörni!
Ez tehát nem a fogyókúrák éjszakája lesz...arra majd ott lesz a január! :) Közben pedig kártyázunk, társasozunk, ha lesz valami igazán vicces és értelmes, akkor még tévézünk is. Együtt leszünk! Ez a fontos, igaz? :)

Kívánom Nektek is, hogy úgy teljen az év utolsó napja/napjai, ahogy szeretnétek! Köszönöm az egész éves figyelmet, bíztatást, minden egyes kommentet, tippeket, ötleteket és szeretetet, amit kaptam Tőletek!

A következő esztendőre pedig sok áldást, békességet, szeretetet, egészséget kívánok minden kedves idelátogatónak!!!










2012. december 27., csütörtök

Békességben


Csendességben, békességben telt a karácsony.
Csak erre vágytam.
Részben sikerült is. Aminek nagyon örülök és hálás vagyok érte a Jó Istennek!
Sajnos betegség is jött a családba, amivel most nem terhellek Titeket, ezért nem volt teljes mértékben zavartalan az ünnep, de majd megoldódik ez is...

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok jó kívánságot és elnézést, hogy nem válaszoltam rájuk, de direkt kizártuk magunkat a világból.
És ez bizony nagyon jó volt! Csak mi hármasban...kisfiam és férjem. Nagyon nagyon nagyon jó volt!
Igazi béke - még Áronkám is olyan szépen és okosan, jól viselkedett. Egészen le voltam nyűgözve. :)

Volt egy édes beszólása 24-én estefelé...Férjem kérdezte Tőle, hogy elmegy-e vele vhová és Én mondtam, hogy oké, de mi lesz ha közben jön a Jézuska???
Megfogta a vállam, komolyan a szemembe nézett és azt mondta:
" Nyugi Anya! Egy a fontos: csak ne ess pánikba!!! Nem bánt a Jézuska!!!"

És mosolygott mindene...a szeme, a nózija...mi meg persze férjemmel dőltünk a nevetéstől. Olyan édes volt. 

Bízom benne, hogy mindannyiótoknak szeretetben, békességben, csendesen teltek az ünnepek!

Szép napot!




2012. december 15., szombat

Karácsonyra hangolódva...

Kedves Olvasóim!

Igyekszem a karácsonyra készülődni főleg lelki oldalról, de azért kiscsaládom, kisfiam és mindannyiunk örömére igyekszem majd a lakást is széppé és méltóvá tenni Jézus születése alkalmából!

Az idén is maradok a piros dekorációnál. Lehet, hogy ez botrány, de nem bíííírok elszakadni: Nekem a karácsony piros! :))
Sikerült igen jutányos áron az IKEA-ban egy csodaszép és naaaagy piros/bordó gyertyát beszereznem. Ez lesz az asztal közepén szenteste. Semmi fakszni-egy kis fenyőág, némi toboz, hófehér terítő és a piros gyertya. Azt hiszem nagyon szép lesz...
Vettem még piros/bordó szalvétát is, amit a fehér porcelán mellé teszek majd. Egyszerű és elegáns terítéket szeretnék.

A karácsonyfánkat is szeretném egy kicsit színesebbre az idén. Rengeteg horgolt fehér angyalkánk van, és arany díszek. Ezek mellé fogunk közösen Áronkámmal piros díszeket varázsolni, mégpedig vagy só-liszt gyurmából, vagy a következő recept alapján.

1/2 csésze kukoricakeményítő
1 csésze szódabikarbóna
3/4 csésze víz

A keményítőt és a szódabikarbónát összekeverjük, majd a vízzel is elkeverve alacsony hőfokon addig melegítjük és kavarjuk, amíg össze nem áll "gyurmává". Ha kihűlt, lehet formázni és a sütőbe téve szárítani. Erre vonatkozóan többféle infóval is találkoztam a neten, szóval ez majd kipróbálás útján fog történni! :)

Ezután lehet festeni...


Hogy inspirálódjak és Ti is további ötleteket kapjatok, vagy csak gyönyörködjetek, hoztam pár képet karácsonyi témában. Direkt nem válogattam szét különböző témakörökre.

További kellemes készülődést mindenkinek!























2012. december 11., kedd

Várakozás közben...

...az ember elgondolkodik.
Sokszor kell várnunk.
A buszra, vonatra, a boltban a pénztárnál, a fogorvosnál (persze már nem is fáj!). És sokszor kell várni egy jó szóra, egy simogatásra, egy igaz szerelemre, egy társra.
Nehezek a várakozás percei a mindennapokban és a lelkünkben is. Általában nem pozitív az élmény. Várni egy kicsit mindig frusztráló.

De az ádventi várakozás az más!
Egészen más!

Csendes és mégis hangos, izgatott és mégis megnyugtató.

Mert tudjuk! Igen tudjuk, hogy eljön, hogy megszületik Ő. Akire olyan sokat vártunk.
És várunk is nap, mint nap. Várjuk a jeleket Tőle: a vígasztalást ha bánat ér, a jó tanácsot, ha kettéágazik előttünk az út. És szeretjük megosztani Vele, ha öröm ér Bennünket.

Egy kisgyermek születése mindig nagy öröm - ezt jómagam is megtapasztaltam, nem csak a saját bőrömön!
De a Megváltóé igazi örömünnep.

 Zsuzsa írta ezt a blogján(ezek a szavak mély nyomot hagytak Bennem-köszönet és hála érte!):

"Az tud Igazi Karácsonyt ünnepelni, aki a jászolban nem a tehetetlen gyermeket (Jézuskát) látja, hanem a dicsőséges, és feltámadott Jézus Krisztust, a Megváltót, az Élő Isten Fiát, Aki megnyitotta nekünk is a Mennyek kapuját, legyőzte az ősi ellenségünket a halált, feltámadt, felment a Mennybe és azt várjuk, hogy onnan ismét visszajöjjön. Ez a mi reménységünk, ezt ünnepeljük, ennek örvendezünk, ezért adunk hálát....mert nekünk ilyen hatalmas és bölcs és szerető Urunk van,  Aki minket Fia által a gyermekeivé fogad!
Isten adja, hogy szülessen meg az Úr Jézus a Te szívedben is :-) 
"




Angyalok húznak a világ fölött.
Hírét hozzák, hogy földre szállt a béke!
Megszületett az Igazság, a Jóság,
akit úgy vártunk: megszületett végre!

Kívánok Nektek további szép napokat az ádventi várakozás szépséges napjaira!

 

2012. december 1., szombat

Tálalási-díszítési tippek


Ádvent és a karácsony egy tökéletes időszak arra, hogy kibontakoztassuk kreatív énünket. Szerencsére majdnem igaz az, hogy minden divat. Az internetet, újságokat nézegetve elmondhatjuk, hogy nincs tilos.
Aki színesen szereti az színesre készíti, aki egyszerűre, fehérre az a szimplább megoldásokat választja a dekoráció, a sütikészítés, ajándékkészítés során egyaránt...mindegyik trendi lesz!
Az eszközök, anyagok tekintetében sincs megkötés: ami otthon a kezedbe akad, az jöhet!

Engem inkább el is bizonytalanít ez nagy kavalkád! Ezért ha jó ötelet, megvalósíthatót találok (és van rá időm :) ) akkor azt közkinccsé teszem. Így a hozzám hasonló bizonytalankodók is bátorságot meríthetnek és elkészíthetik egyedi és megismételhetetlen asztali vagy sütemény dekorációjukat.

Ma inkább a gasztro vonalra fogunk ráfeküdni, de a tálalási ötleteket is nézzétek meg....olyan helyesek! Érdemes megnézni, hogy sima porcukorral, egy kis narancshéjjal, egy csillaggal,  rószaszín cukormázzal mennyire feldobhatjuk az esetleg megunt, régi sütiket. Ha nincs kedved új recepteket kipróbálni, nem vagy egy kockáztatós alkat, akkor a dekorációban próbálj meg újítani. Vagy csak tegyél egymásra két csészét a tányéron és arra tedd ki a szokásos aprósütidet: ámulni fognak a család férfitagjai az tuti! :)

Ma délután Nálunk közös ádventi koszorú készítés lesz - Én szervezem, már nagyon várom! Tavaly elég sokan eljöttek, bízom benne, hogy idén is jó hangulatban készíthetjük el a szépséges koszorúkat.

Szép napot, kellemes készülődést mindenkinek!
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...