2013. december 5., csütörtök

Kipróbált egyszerűség, avagy ünnepi lakoma stresszmentesen!



Higgyék el, lehet úgy is vacsoravendégeket hívni, hogy a végére nem utálja meg az ember sem őket, sem a főzést, sem az egész világot. A jelszó mindig legyen az egyszerűség. Fontos, hogy kipróbált, megbízható receptekkel dolgozzunk, amelyek nem túl munkaigényesek. És ne feledjék: nem képességeinket fitogtató akadályverseny ez, hanem csak egy vacsora! 
Nigella Lawson
:)

Egy kis idézet az egyik kedvenc szakácsnőmtől.... Ugyanis tudom, hogy sokan vérre menő görcsölésig hagyják fajulni a karácsonyi ebéd/vacsora kérdését. Halálra izgulják magukat, vagyonokat költenek olyasmikre, amit aztán mégsem főznek meg, és a végén sírógörcstől kerülgetve, az idegösszeomlás szélére sodródva állnak a konyha közepén az elrontott hiperszuperhájtek kajával a kezükben.
Persze némi vígaszt nyújt, hogy utána tudnak panaszkodni, hogy milyen fárasztó is a karácsony és mekkora teher nekik minden évben meghívni a kedves mamáékat és megfelelni a "DrágaMama" ízlésének...

...na ne má!!!!!!

Ti hogy vagytok az ünnepi vacsora kérdésével? Én már eldöntöttem, hogy mit fogok főzni, és ehhez tartom magam. Nem fogom megerőszakolni magamat, nem kívánom azt a látszatot kelteni, hogy Én vagyok maga a konyhai tündérkirálynő....lazán, békességben, közben egy kis forró puncsot kortyolgatva kívánom elkészíteni az ebédet (az idén ebéd lesz Nálunk, vacsi a Mamáéknál). 
Nyugodtan fogok leülni az asztalhoz és ÉLVEZNI fogom az áldott ünnepet, hogy együtt vagyunk és melegben, szeretetben van mit ennünk!  (kevesebben vagyunk a földön azok, akik ezt elmondhatják magukról!!!)
Így döntöttem. 
Pont.
Megosztom Veletek is a menüt. Akinek tetszik, vigye! :) Ha van ötlet, akkor osszátok meg légy szíves...Én ugyan már nem variálok, de elteszem jövőre, vagy viheti aki erre jár! :)

További jó készülődést!

Előétel:

Tojáskrémes pirítós


5 keményre főtt tojást apróra összevágok, adok hozzá mustárt, pici majonézt, pici tejfölt, sót, borsot, apróra vágott snidlinget, apróra vágott kis fej vöröshagymát, pár szem közepes csemege uborkát, némi bazsalikomot és oregánót (tök jó a szárított).  Ennyi. Mehet a hűtőbe, 23-án este elkészíthető.

Tonhalas pirítós


2 konzerv tonhal az olajából jól kicsepegtetve. Apróra vágott lilahagyma, pici majonéz, pici tejföl, só, bors, frissen facsart citromlé, szintén pici bazsalikom és oregánó. Ezt aznap keverem!

Veszek finom bagettet vagy nagyon barna kenyeret, megpirítom és mindenkinek 4 kisebb szeletet teszek a tányérra: kettő tojásos, kettő tonhalas. Tetejére mehet fekete olajbogyó, vagy ha ez nem fér bele a büdzsébe (jaj de szép szó), akkor apróra vágott snidling a kertből vagy petrezselyem. Nekem szerencsére mindkettő van a kertben.

Leves helyett:

Mielőtt bárki a szívéhez kapna, hogy nem halászlevet tálalok vagy borlevest, szeretném megnyugtatni a kedélyeket: 1. Nem iszik a banda alkoholt-van akinek nem szabad, a többség meg nem szereti. Borleves kilőve.
2. Halászlével vacsorára vár minket Anyósom, aki ezt a Papával együtt olyan profi szinten űzi, amit Én úgysem tudok űberelni. Sem tudásom, sem eszközöm nincs hozzá. Ennyi. Tehát jöhet a jó öreg...

Töltött káposzta


Ugye nem baj, ha a töltött káposzta receptet nem írom le? :) 
Ezerféle van a neten, Én borzasztó egyszerűen csinálom és legalább két nappal karácsony előtt megfőzöm...mert a káposzta csak melegítve jó. Ezt még az újszülöttek is tudják (legalábbis a magyar újszülöttek) :)

Főétel:

Sült hús (na jó nem az a tök sima, de sült és hús)



Nemigen találtam fotót hozzá, amely visszaadja a külcsínt, de aki kipróbálja (ha ezidáig még nem tette volna), azt ez a csepp hiányosság kárpótolni fogja, ezt garantálom!

Mi heten leszünk az asztalnál, amiből 6 felnőtt és egy majdnem tinédzser, vagyis mindenkire legalább két igen jóképű szelet karajt szánok, plusz egy kis tarja is kerül mellé (de csak az íze végett) :)
 Nem vagyok egy nagy húsimádó, ha van vmi vega kaja, akkor inkább azért nyúlok, de ez annyira finom, hogy az idén dec.24-én bizony egy "katasztrófális koleszterin bombát" fogok halálos nyugalommal letolni! :))
Tehát! Mérd le a husit súlyra, oszd el kettővel és annyi vöröshagymát vegyél. Szeld fel a pucolás után karikára és egy rendes házi zsírral kizsírozott tepsibe random módon helyezd be őket (vagyis, ahogy esik úgy puffanik alapon). A husikákat olyan emberesre kell vágni és besózni, borsozni, mustárral megkenni és jól meghinteni majorannával és kakukkfűvel. Fektesd őket a hagymaágyra, takard le alufóliával és told be sütőbe úgy 2,5-3 h-ra viszonylag alacsony hőfokon (150 fokon fogom sütni). Szép omlósra fog sülni. Persze ez sütő típusától is függ-azért kukkants be a félidőben hozzájuk! :)

Köret krumplipüré és házi savanyúság. A krumplipüré nem nagy kunszt, a husit akár előző este be is pácolhatod, sőt a hagyma is kibír egy éjszakát jól letakarva. Aztán meg szépen magától megsül a sütőben.

Desszert:

Mindenféle karácsonyi aprósütik és Yule log


Tudom, hogy ez így elég nagyképűen hangzik, de a Yule log tulajdonképpen a fatörzs torta. Az angolszász hagyományban a karácsony elengedhetetlen része. Én nem voltam annyira oda érte, de olyan tuti receptek vannak a neten, hogy egy kombinációt összetákoltam magamnak is. 
Na aki nem túl gyakorlott cukrászmester, az ráér ezen stresszelni előző nap! :) Ezt is előre készítem el, nem aznap, tehát csak tálalni kell majd. Én így fogom készíteni:

Karácsonyi fatörzs torta

Tészta:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 csipet só
késhegynyi sütőpor

kakaópor

A sütőt melegítsük elő 200ºC-ra. Egy nagy lapos tepsi alját béleljük ki sütőpapírral, amit vékonyan kenjünk meg vajjal.
Szitáljuk át a lisztet a sütőporral, a kakaóporral; a tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, és a lisztet fokozatosan keverjük hozzá. A tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót, és robotgéppel verjük kemény habbá, majd apránként adagolva óvatosan keverjük a tésztába úgy, hogy a habot ne törjük szét. Öntsük a tepsibe, azonnal tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük aranysárgára kb. 12-15 perc alatt.
Ha elkészült, borítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, kenjük meg savanykás lekvárral (Pl.: ribizli) és a konyharuhával együtt tekerjük fel. Fémrácson hagyjuk kihűlni.

Krém:
3 tojás
15 dkg cukor, pici narancshéj
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
Cukrozott meggybefőtt a spájzból!
Aszalt gyümik
Fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűszeg
 
A 3 tojást a 15 dkg cukorral, a narancs héjával simára keverjük, gőz fölött sűrűre főzzük. A tűzről levéve kihűtjük, majd hozzákeverjük a porcukorral habosra kikevert vajat. Ezt a krémet kétfelé vesszük: az egyikhez apróra vágott cukrozott meggyet vagy aszalt gyümölcsöket keverünk, a másik részhez karácsonyi fűszerkeveréket (fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg). A piskótát kihajtjuk. Már van rajta egy réteg savanykás lekvár. Erre egymás mellé csíkokban, felváltva tesszük a kétféle krémet. Óvatosan összetekerjük. Jöhet a külső máz.

Máz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
8 dkg vaj
Vanília kivonat 1 tk.
1,25 dl tejföl
30 dkg porcukor

A csokit felolvasztjuk a vajjal, hozzátesszük a vaníliát, a tejfölt, majd alaposan összekeverjük a porcukorral. Ahogy hül, úgy fog egyre jobban dermedni.

Hát ennyi! Amint látjátok előre fogok dolgozni ahol csak lehet és így dec. 24-én nem úgy fogok leülni az asztalhoz, mint aki véletlenül a rongyok közé keveredett a mosógépben...fitt leszek és üde! :) Asszem... :)

Tudom, hogy a torta nem éppen olcsó mulatság (van drágább is), de maga a főmenü sem a legdrágább alapanyagokból készül, így azt hiszem, hogy nagyjából egálban leszek a bukszámat illetően. Mindenesetre finom lesz és éhesen senki nem kel fel az asztaltól.
Óhhh! Az italról majd elfeledkeztem: házi bodzaszörp lesz, mert ahogy már említettem nem piás a csapat!

És a végére egy gyors asztali dekoráció a spórolás és egyszerűség jegyében: befőttesüveg, só vagy kristálycukor ( a só olcsóbb), gyertya, tobozok, pár fenyőág.
Voilá!



képek a google képkeresőből


6 megjegyzés:

Monika írta...

Olyan jó ez az idézet!!!!Az a baj,hogy én egy egyszerű több személyes "etetéstől" is begörcsölök,de igyekszem lazítani::)

Monika írta...

SZUPER az összeállításod!!!! van,amit elcsenek.:)

Pgabor69 írta...

De jó, Vera! A húst ki fogom próbálni! Köszi!!!

ivetabt írta...

a sutés témájában vagy egy hasonló bejegyzésem elokészítve, hamarosan hozom. Fozés is naprol napra egyszerusodik. 24.-én ebédre lesz lencseleves, mákos guba felturbózva. Vacsorára ecetes-hagymás krumplisaláta a férjnek, nekunk krumplipuré, nekem és a mininek lazaccal, férjnek még nem tudom milyen hallal, nagyobbiknak meg halrudacskával. Bármilyen botrányosnak is hangzik ez utobbi, én orulok neki, mert hat éves és kb két hete eszi meg a halat ebben a formában, így egy doboz jo minoségu halrudacskát beszerzek és zsiradék nélkul megsutom sutoben. Halászlét talán kapunk apumtol. talán. Sutikrol meg majd írok.

Zsuzsa írta...

Szeretem Nigellat, pontosan az ilyen mondatai miatt. Nálunk is töltött káposzta van mindig, de bejgli a menüsor vége.

Fróni írta...

Lányok! Örülök, hogy segíthettem!
Superwomanatwork:A halrudacska miatt teljesen megértelek és egyetértek! Kisfiam is azzal kezdte a hallal való ismerkedést és ma már imádja a halászlevet (csípősen!), a sült keszeget és a mostanában oly sokat bántott hekket is a Balcsi parton. Úgyhogy megnyugtatlak: jó úton jársz! :)Süss neki halrudacskát: igenis lehet olyat kapni, amelyik nem csak a kamionból látta a halat, amikor elhúzott a tengerparti úton. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...