2011. június 2., csütörtök

Az örök klasszikus - Levendula


Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a Tihanyi Levendula Fesztivált, amely 2011.június 23-25. között kerül megrendezésre.
A részletes programot a http://www.utazzitthon.hu/tihanyi-levendula-fesztival-2011.html címen találjátok.
Bár nagy levendula rajongó vagyok és nem lakok túl messze Tihanytól, szégyen ide, szégyen oda, még nem láttam a tihanyi őslevendulást. Az idén azonban ha minden összejön, akkor legalább egy napra sikerül majd lejutnunk. Visszük a kisfiunkat is, hiszen számtalan program lesz a gyerekeknek is (kézműves játszóház, tekerőlant műsor, haramia próba). A faluban népzenei és néptánc programok lesznek, de lesz horgászverseny is.
A rendezvény látogatása ingyenes!



Íme pár tipp a levendula felhasználásra, egyelőre kozmetikumként. A későbbiekben pedig felteszem majd a levendula kuglófom receptjét, amelyet már kipróbáltam és nagyon finom lett!

A levendula nem csak szemet gyönyörködtetően szép és illatos, de csuda finom is!




Levendulás arc tonik
A levendula helyreállítja a faggyúmirigyek működését, így ez az arctonic felfrissíti és kitisztítja a bőrt. A tonikot tartsuk hűtőszekrényben, így megőrzi szép rózsaszín színét.
Hozzávalók:
2 marék friss vagy szárított levendulavirág, 225 ml almaecet, 700 ml rózsavíz
A levendulavirágot szórjuk bele egy tiszta csavaros tetejű üvegbe, majd öntsük rá a rózsavizet és az almaecetet is. Alaposan rázzuk össze és tegyük be a hűtőszekrénybe. Kb. két hétig hagyjuk ott, amíg a levendula hatóanyag kioldódik, közben többször is rázzuk fel. Ekkor szűrjük le és kis vattapamaccsal vigyük fel bőrünkre, amely eltávolítja a szennyeződéseket és a festéket is.



Rózsás –levendulás hintőpor
Ez a 100%-osan természetes alapanyagból készült hintőpor nem irritálja a bőrt, és belélegezve sem okoz gondot, mint a vegyi kozmetikumok.
Hozzávalók:
110 g kukoricakeményítő, vagy kukoricaliszt, 55 g szódabikarbóna,25 g levendulavirág, 25 g rózsaszirom, 2csepp levendula illóolaj, 2 csepp rózsaillóolaj
Az összes száraz hozzávalót tegyük turmixgépbe és törjük össze porrá. Ezután adjuk hozzá az illóolajat cseppenként és újra keverjük át. Az így elkészült hintőport tegyük tiszta száraz dobozba és kis vattapamaccsal vigyük fel testünkre.


Só szemcsés levendulás testradír
Ez a természetes testradír finoman tisztítja és hámlasztja bőrünket, de mellette táplálja és fel is frissíti

Hozzávalók:
150 g tengerisó, 100 g levendulavirág, 375 ml mandulaolaj, 25 csepp levendula illóolaj
A száraz hozzávalókat tegyük, bele egy tiszta üvegbe majd öntsük fel annyi olajjal, hogy jól kenhető erős masszát kapjunk. Keverjük, össze majd a testradírt kenjük fel bőrünkre és finoman masszírozzuk át vele testrészeinket és a végén langyos vízzel öblítsük le.



Stressz oldó levendulafürdő
Egy fárasztó nehéz nap végén jól esik egy lazító és megnyugtató levendulás fürdő.
Hozzávalók:
100 g levendulavirág, 200 g zabpehely, 50 g szódabikarbóna, 75 g tengerisó
Az összes hozzávalót tegyük bele a turmixgépbe és keverjük addig, amíg egynemű keveréket nem kapunk. Ezt szórjuk bele egy csavaros átlátszó üvegbe, így máris kész a levendulás fürdősó. A keverékből tegyünk két kanállal a fürdővízbe és adjunk hozzá 5 csepp levendulás illóolajat is. Ajándéknak is kitűnő lehet.

4 megjegyzés:

Monika írta...

Gyönyörű, tökéletes összefoglaló.
Az őslevendulás nagyon szép, de tényleg ős: kisebb termetű fák között vannak a bokrok,azokat is leszüretelik. És van a rendes levendulás még ezenkívül.

Zsófi írta...

Én nászúton voltam ott, és nagyon megszeretettem a környéket. Sajkodon van az erdőben egy panzió, ott laktunk,és könnyű sétával eljutottunk az őslevendulásba. nagyon -nagyon szép volt. Máskor is tervezünk oda menni.
És, ott, a panzióban van egy teaház, ahol elvitelre is lehet teát venni. "Teázó az erdő mélyén", azt hiszem,ez a neve. És majdnem minden teájában van levendula.
Az én kedvencem a "Sajkodi nyár" nevezetű gyümölcstea. Ha ott jártok, érdemes elmenni oda is, és inni egy csésze teát.
:)

Monika írta...

Bizony,bizony,abban a teázóban mi is voltunk.Az erdő mélyén van megbújva, de rálátni a vízre.Egy gyalogtúra után tértünk be oda.Csodás!!!!

Fróni írta...

Köszönöm szépen a tippet! Biztosan kipróbáljuk és majd beszámolok róla! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...