2012. június 5., kedd

Köténykés konyhatündérek


A kötény a ruházat védelmére, díszítésére szolgáló ruhadarab.
Viselése elsősorban a ruházat, illetve a test védelmét szolgálja.
Készülhet a legkülönbözőbb anyagokból felhasználás helyének és céljának megfelelően vászonból, gumiból, bőrből, de a röntgensugárzás elleni védelem céljából akár ólomból is.



A bőrből készített, vagy sásból szőtt kötény már az ókori Egyiptomban megjelent. Ezt az állami szolgálatban álló írnokok hordták.
A középkorban a kötény a mindennapi viselet része. Európa minden régiójában a középosztályokhoz tartozó polgárasszonyok és a szegény jobbágynők egyaránt viseltek kötényt. A divat részévé és a felsőbb osztályok viseltében a 15. században jelenit meg a hímzett, és díszített kötény.

A magyar népviselet fontos eleme a kötény. És nem csak a nők viseletének, hanem a férfiak viseletének is. A magyar népviselet legdiszesebbek kötényei a matyó férfiak ünnepi viseletének nagyon dúsan hímzett fekete köténye.

A 19. században a leányiskolák elterjedésével egy időben a kötény az iskolai formaruha részévé válik elsősorban német területeken és az Orosz Birodalomban.


Nagyon sok okos dolgot tudtam meg a kötényről, de sajnos még mindig nem érzek túl nagy késztetést, hogy hordjam is...bizony. Én nem vagyok az a kötényhordós fajta. Van egy pár darab, de azon kívül, hogy illendőségből időnként felveszem és aztán ha kell, ha nem, kis is mosom és akasztom vissza, nem sok vizet zavarnak.

Talán ha készítenék vmi csinosabb fajtát, mint ezek itt a képeken?!
Ááá..akkor meg sajnálnám összefröcskölni! :)
Nehéz eset vagyok mi?! :)

De azért nézegetni szeretem őket....vagy akár kivarrni? Pár darab sütike mintát is hoztam, hátha valamelyikőtök az a kötényhordós fajta és esetleg hímezne is magának egy ilyen szépséget...

Jó főzőcskét/sütögetést! :)










6 megjegyzés:

Leki-Rita írta...

Nagyon szépek...köszi!

Timi írta...

Ezek a kötények olyan gyönyörűek, hogy én sem merném használni őket....:o)
De amúgy én használok kötényt...főleg, ha sütök....mert akkor minden csupa liszt...:o)))
Ingből varrtam, így egyszerű és nem sajnálom felvenni...:o)
No meg akezem is abba törlöm bele...:o)))

Zsuzsa írta...

Nekem van egy piros-kockás...már rongyolódik. Ez a fehér hímzéssel nagy ötlet, bár kevésbé praktikus, ha pörköltet főzök :-)

peva írta...

Tyű...! Nagyon klasszak! Nekem is van kötényem, de mindig elfelejtem felkötni. A képekről nekem a kedvenc filmem jutott eszembe: Julie és Julia, azaz Julia Child a konyhában.

Betti írta...

Nekem muszáj a melles kötény, mert valahogy mindig a pólómat pöttyözöm össze nélküle. Egy halálra kopottat használok egyébként, de most ezeket látva be kell vállalnom egy csinosabbat!

Névtelen írta...

Payday Loans Online Thus,
you can experience everything fully without self-criticism or
clinging to your personal identity and importance.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...