2012. január 7., szombat

Aszalt ez + az

"Isten áldja a tisztes ipart!"...

...ezzel az áldással kezdődik a ma esti Iparos bál, amelyre, mint iparos tagok mi is hivatalosak vagyunk.
 Este a férfiak misére mennek, az asszonyok pedig otthon sütnek-főznek, szépítkeznek, majd a kultúrházban találkozunk, ahol este 8-kor megkezdődik az ez évi bál.
Ez amolyan batyus bál, amire mindenki visz egy tál finomságot. Édeset-sósat...mindegy. Kitesszük az asztalra és amolyan bőségasztalt csinálunk, ahol mindenki vehet kedve és ízlése szerint a házi finomságokból.

Az idén nem édeset viszek, hanem sósat. Mégpedig aszalt szilvával töltött karaj lesz és aszalt paradicsomos, fűszeres rudak.

Tulajdonképpen nem nagy kunszt az egész, csak valahogy rákattantam az aszalt dolgokra.
És azt gondoltam, hogy ezekből az édes finomságokból kellene vmi sósat varázsolni! :)

Aszalt szilvával töltött karaj



A karaj szeleteket kiklopfoltam szép vékonyra, majd enyhén sóztam, borsoztam és szárított zsályával ízesítettem.
A szeleteket ketté vágtam és mindegyikbe belecsavartam egy-egy jóképű aszalt szilvát.
A kis tekercsek kaptak egy finom, éppen füstről leszállt, házi szalonna sálat, jól hasba szúrtam őket fogpiszkálóval, majd alaposan meglocsoltam a bandát fehér borral!
Aztán irány a sütő, ahol szép lassan  megsütöttem őket.



Aszalt paradicsomos, fűszeres rudak

Van egy tuti pogácsa receptem, amit már nagyon sokféleképpen elkészítettem.
Amolyan alappogi, amit úgy variálhatsz, ahogy akarsz-mert a végeredmény garantáltan siker!

50 dkg lisztet össze kell morzsolni 25 dkg Rámával, 1 tk sóval és kb. 10-15 dkg reszelt sajttal.

Ha összemorzsoltad, mehet bele 2 dl tejföl, 1 egész tojás és 1 tojássárgája.

Majd jöhet az 5 dkg élesztő kb. 1-1,5 dl cukros tejben felfuttatva.

Na most elő a praclikat és alaposan gyúrd össze! Ne sajnáld! :)

Ha kész, nyújtsd ki és szaggass belőle olyan formákat amilyen szimpatikus (kicsi vagy nagyobb kerek, hagyományos pogácsa vagy vághatod, ahogyan Én ma, hosszú rudakra is).

Miután kinyújtottam jó alaposan megkentem az alábbi kenőccsel:
Egy jó marék saját aszalású, olajban eltett aszalt paradicsomot összeaprítottam. Adtam hozzá egy duci gerezd fokhagymát szintén apróra vágva, egy ek. szárított bazsalikomot és frissen őrölt borsot, úgy kb. egy kiskanálnyit.
Ezeket egy kis tálban krémesre kevertem tejföllel és az aszalt paradicsom olajával (szintén ne sajnáld az illatos, fíííínom olajat).

Na ez a kenőcs ment a tésztára! Újabb gyúrás, majd nyújtás, csíkokra vágás.

Ezek után 20 percet pihiztek a tepsiben, Én meg a kanapén! :) Ha kilihegtük magunkat, jöhet egy tojás felverve, amivel megkenjük a hátukat és mehet rá a reszelt sajt. Na itt a bibi! Elszámítottam magam a sajttal:az enyémre ma nem került sajt, de így is szuper fincsi lett!

Forró sütőben süsd meg és kész is...
....tálald tök sima tejföllel, lehet tunkolni!





Próbáljátok ki őket...Jó étvágyat!

Na Én megyek szépítkezni! :))

6 megjegyzés:

Monika írta...

Ez kínzás!!!!!!:))))Takarítok,éhes vagyok, kicsit most pihenek,és itt ez a sok finomság.....:))))
Jó mulatást!!!!

Nagymamis írta...

Gusztusosak nagyon! Jó mulatást kívánok Nektek!

Agnes. írta...

Ez valoban kinzas:)ki fogom probalni mindkettot!
Jo balozast kivanok!:)

Timi írta...

Köszi a finom recepteket!!!
Nagyon szép estét kívánok én is :o)!
(Tuti sikere lesz ezeknek a finomságoknak!!!)

MrsYarnart írta...

hű, de jól néznek ki! biztosan kipróbálom. köszönöm a recepteket!

Zsuzsa írta...

A sajtosért örök hála, régóta vágyom egy ilyen bázis receptre!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...