2012. január 4., szerda

Pasta Carbonara


A Pasta Carbonara ("szénbányász spagetti") is, mint sok minden más itt Magyarországon, valahogy olyan messze van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Zsuzsa  infója alapján a carbonaro-szenet jelent, ezért sokan úgy gondolják, ez az étel először olasz faszén munkásoknak készült kiadós ebédként. Köszi az infót!

Az, amit ilyen címen adnak a kész szószoknál (már a gondolat eleve hülyeség, hogy a Carbonarara kész szószt tegyél) vagy amit zóna éttermekben adnak, nos annak semmi, de semmi köze az igazi Carbonarahoz!

Hogy milyen alapon merek ilyen kijelentéseket tenni, annak ellenére, hogy sem szakács nem vagyok, sem olasz vér nincs bennem és ez nem egy gasztroblog?
Hát úgy, hogy volt szerencsém az igazi olasz konyhaművészetben jártas, tapasztalt háziasszonytól megtanulni, többek közt, az igazi Carbonara elkészítésének receptjét is! Kajci néni 5 évig élt Rómában még a 60-as években, majd Amerikában állandóan volt bejárónője: természetesen olasz! :) A lánya Marcella (ejtsd olaszosan: Márcsellá) szintén megtanult amit csak lehetett az olasz főzőtudományból...aztán Tőlük meg Én! :))

Ahogyan tettem ezt a Sugo-val, úgy ezt is megosztom Veletek. 
Ennek inspirálója pedig Zsuzsa volt, aki csodás olasz tészta recepteket tett közé a minap.

Szóval a menet a következő:


 Tedd fel főni a tésztát. Most nem nyitok vitát, hogy spagetti, linguine vagy penne...Én spagettivel tanultam, de állítólag az igazi pennével készül. Amit szeretsz...A lényeg, hogy sok vízben és sós vízben.
Hogy miért tésztafőző lábos képét tettem fel, annak még lesz jelentősége: ugyanis a tésztának nagyon forrónak kell lenni a leszűrés után és valószínüleg kell majd a főzőleve is. 
Szóval majd ne öntsd ki a főzőlevet és ha van ilyen szuper tésztafőző lábosod, akkor most kapd elő!


Egy nagy serpenyőben, vagy ilyen zománcozott lábosban piríts le kockára vágott pancettát, vagyis füstölt húsos szalonnát.


Egy nagy keverőtálban üss fel tojást (hogy mennyit az a falánk, éhes népség számától függ), kb. fejenként egy tojást számolj.


A felvert tojásra önts fíííínom, krémes tejszínt és keverd össze vele (négy főre min. fél liter). Tehetsz bele egy csipet borsot és persze sót. Aztán mehet bele a reszelt parmezánból egy jó nagy tenyérnyi. A maradék sajt majd a tészta tetejére kerül.


Na most jön a lényeg: most villámgyorsnak kell lenned!

Ha kifőtt a tészta (nem megfőtt, széttfőtt, átfőtt, hanem kifőtt!), akkor emeld ki a szűrőt és burítsd rá a piruló, tűzforró szalonnára és azonnal öntsd nyakon a keverőtálban lévő tojásos-tejszínes-sajtos cuccal! Nem kell szárazra csepegtetni a tésztát-sőt!

Itt nincs idő lacafacára! 

A szószon kívül mindennek tűzforrónak kell lenni! A tojást azonnal összekapja a forróság és csodás fényes, krémes állagú lesz az addig folyékony hideg szósz. Az egész csillogó, krémes és illatos lesz!
Ha túl sűrűnek látod, akkor meríts rá a tészta főzőlevéből.

Azonnal tálald és szórd meg alaposan parmezánnal. Ez nem az a tészta, amit melegíteni lehet vagy előre elkészíteni. Ez csak frissen jó!

Ha a vendégek, család előtt csinálod a műsort, tuti sikered lesz! :)


Buon Appetito!
:)

4 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nagyon nagyon szeretem ezt is :-) Hallottad már ezt a történetet, a carbonaro-szenet jelent, ezért sokan úgy gondolják, ez az étel először olasz faszén munkásoknak készült kiadós ebédként, azaz magyarul: "szénbányász spagetti":-D

Fróni írta...

Nem-nem hallottam! Nagyon érdekes! De persze teljesen elképzelhető, mert annak ellenére, hogy csak egy kis szalonna van benne, a tejszín miatt nagyon laktató.
Ez fontos infó! Beleteszem a bejegyzésbe! Köszi Zsuzsa!!!! :)

Timi írta...

Én még sose csináltam ilyen olasz kaját, de az annyira egyszerűnek és fincsinek tűnik, hogy lehet kipróbálom...:o)))!
Köszi a receptet!!!

Zsuzsa írta...

Minden olasz kaja egyszerű, attól olyan finom :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...