2011. június 19., vasárnap

La cucina




A szó a latin "tűzhely"-ből származik. Olaszul a tűzhely, a "focolare" - az otthon középpontja, ahol főzünk, eszünk és beszélgetünk.
"A közös étkezések határozzák meg az életünket. Enélkül szétforgácsolódnánk!" írja Frances Mayes Szép Toszkána című könyvében, ami tele van jobbnál jobb receptekkel is.

Most mégsem a könyvből, hanem a saját recepttáramból fogom megosztani Veletek a SUGO (ejtsd: szugó), az igazi olasz paradicsomszósz receptjét, amit Marcellától tanultam, ő pedig az ő Édesanyjától Kajci nénitől, aki pedig Rómában élt 5 évig, majd állandó olasz segítője volt ... szóval nagyon eredeti és nagyon olasz! :) És nagyonnagyonnagyon finom!

Így csináld:


Önts bőven olívaolajat egy méretes lábosba! Ez is olyan étel, mint Nálunk a töltött káposzta : nem lehet két adagot csinálni belőle, csak egy hatalmas lábossal..miért? Azért. Mert így lesz csak finom. :)


Pucolj meg és vágj karikára (mint a lecsóhoz) legalább 4-5 fej hagymát...és fedő alatt párold üvegesre az olívaolajon.
Nem barnára!!!


Pucolj meg és kicsit "hátba verve", késsel rálapítva dobj 4-5 duci gerezd fokhagymát a már üvegesre párolt hagymára. Addig hagyd még a tűzön, amíg megcsapja az illata az orrod. Kicsit húzd félre, majd...


Vágj karikára 5-6 szép testes sárgarépát és dobd a hagymára. Mehet vissza a tűzre, fedő vissza, alacsony lángon párold egy picit.


Szintén vágj apróra 3-4 szál francia- vagy más néven szárzellert és dobd a lábosba. Fedő vissza...párolunk tovább.


Jöhet a lényeg, a paradicsom...ha friss, akkor ehhez a mennyiséghez kb.1,5 kg! Ha nincs friss (mert pl. kint hófúvás tombol), akkor tökéletesen jó a konzerv hámozott paradicsom paradicsompürében elrakva. Abból kb.3-4 konzervet buríts bele.


Látod majd az állagán, hogy mennyire sűrű, kíván-e még higítást. Ha igen, akkor paradicsom levet használj. Ha van házilag eltett, akkor az szuper, annál jobb nem kell. Ha nincs, akkor vehetsz a boltban passzírozott paradicsomot, abból lehet, hogy még felvesz 1-2-t.

Jöhet a fűszerezés:


Bazsalikom: apróra vágva sok-sok-sok, még annál is több! :)


Oregano: szintén sok, hiszen azt szeretnénk ha igazán olaszos lenne igaz? Természetesen jó a szárított is a fűszerekből, de azzal vigyázni, mert szárítva valamikor erősebb az aroma!


Só...csínján bánj vele! Kóstolgasd...de valamennyi kell bele.


Bors - frissen a mozsárban összetörve. Nem lehet összehasonlítani az illatát és az ízét a gyárilag készített őröltborssal!



Cukor: éppcsak egy pici, de kell bele. Bár a hagymától és a répától édes, de főleg ha friss paradicsommal készíted, akkor biztosan megkívánja.

Vedd takarékra és addig rotyogtasd, amíg a répát és a zellert fakanállal szét nem tudod nyomni és a tetején ki nem ül az olívaolaj. Lassan, gyöngyözve kell főzni, mint a húslevest. Időnként keverd meg, nehogy lekapja az alját...és kóstolgasd.

Ha kész ízlés szerint passzírozhatod, vagy hagyhatod egyben is. Ez egy alap, amit aztán ízlésed szerint dúsíthatsz darált hússal, gombával. Én mindig csinálok egy nagy lábossal, majd nagy tejfölös dobozokba téve lefagyasztom adagonként.
Tökéletes pizza alap, mártogatós szósz a pizzakenyérhez, hétközben a leggyorsabb tészta szósz. Ínyencek közvetlen felhasználás előtt higíthatják tejszínnel...fenomenális!

Most már csak ki kell főznöd a pasta-t (al dente, vagyis roppanósra)...


... és megszórni egy kis parmezánnal. Tudom! Drága, de ha mégis hozzájutsz, akkor inkább ezt használd és ne az előre reszelt fűrészport...


Buon appetito!

4 megjegyzés:

Zsófi írta...

Hú, hát ennek nagyon örülök, hogy megírtad. Amúgy is szeretem az olasz ételeket, de most mediterrán diétán élek, és ez is segíti a konyhaművészetemet.:)

Monika írta...

KÖSZI!!!!!!Hűűűű,de éhes vagyok.:))))

erdoseva55 írta...

Hát ez valami nagyszerű lehet!
Ki kell próbálnom, amint időm engedi!

Vintage House írta...

Hi
It looks great, tomato and basil is the best combination:)
have a great day!
sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...