2011. június 18., szombat

Skandináv stílus a 21. században II.

Oslo-ban, Norvégia fővárosában található ez a kis apartman, amelyet egy fiatal pár alakítgat, szépítget a maga és persze a megosztott képek által a mi örömünkre. Ezt a lakást ugyan csak bérlik, de már megvan az új lakás - biztosan lesznek képek arról is ha elkészül...sejtem, hogy milyen stílusban lesz berendezve! :)

Kedvencük a francia country stílus, valamint az egyszerű, letisztult, de elegáns vintage.


És, hogy tulajdonképpen mi is az a vintage? A „vintage” szó eredetileg a borászatban volt használatos, például a portói borokat nevezték így: a Porto Vintage egy „évjáratos” bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből. Két-három évig nagy fahordókban, majd közel húsz évig palackban érlelik. A bor régiségére, és minőségére utalva nevezték vintage-nak, majd ugyanezen jellemzők miatt honosodott meg a kifejezés a divat és a lakberendezés világában is.
A vintage szó a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre, kiegészítőkre és lakberendezési tárgyakra vonatkozik.A retro viszont az 1975-től a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.
Vagyis, a vintage nem retro és a retro nem vintage!

A vintage stílus jellemzői:
• játékos stílus, a különleges, régi darabokat újakkal párosítja, valamint izgalmas kiegészítőkkel, eredeti és egyedi összeállítást alkotva, vagyis izgalmas, vicces, olykor infantilis, szexi, csajos, vidám és merész.
• a tárgyak összhatásukban régiesnek, vagy használtnak tűnnek. A lényeg a tűnik szón van, mert egy vadonatúj darab is kelthet használt hatást, ami a vintage stílus egyik alapjellemzője,
• a színek csak a lakástextileken tarkák, maguk a használati tárgyak, bútorok egyszínűek és jellemzően világosak, pasztell színűek, vagy nagyon finoman és visszafogottan díszítettek. A környezet így kiegyensúlyozottá, nyugodttá válik.
• az anyagok tekintetében a természetes anyagok, a meleg színű fák, kosarak, cserepek dominálnak.
• a régi fényképek, grafikák, akvarellek a stílus fontos kiegészítői
• ez a nosztalgikus irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni – jó adag kreativitás szükséges a melegséget árasztó hangulat kialakításához.
• a régi holmik eredeti funkciójától eltérő használat (például, a sufniból kimentett széket használhatjuk éjjeli szekrénynek, vagy a régi fém sütisdobozt virágcserépnek)

Azt hiszem érdemes ebbe a pici, de nagyon ízléses lakásba bekukkantani.








A levendula nem maradhat el a lakásból itt sem.




Mit tesz egy kis fehér festék a natúr fenyővel és a sima lenvászon függöny...


Egyszerű, de nagyszerű nem?




Az étkező asztal feletti polcon láthattok egy-egy antik só- ill. borsszórót. Előzetesképpen elárulom, hogy a jövő héten egy szuper kis kollekciót mutatok be Nektek antik só- és borszórókból.







2 megjegyzés:

Connys Cottage írta...

Hello,


you have a very very Lovely home!
Conny

Fróni írta...

Liebe Conny!Leider das ist nicht mein Haus...diese apartman liegt in Oslo. Wir haben ein sehr schönes Haus in Ungarn. Später werde ich ein paar photos für uns Haus vorstellen (entschuldigung für mein deutsch...ich habe schon viel vergessen!) Dein blog ist sehr interessant! Danke für die kommentare! Schönen Tag! Fróni aus Ungarn!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...