2012. június 9., szombat

Kertecském II.



Megígértem Nektek május elején, hogy amint lesz mutatni való, lefényképezem a kertecskémet. Mutatni való lett volna előbb is, de sajnos normális fotoáppárát még mindig nincs.

Áronkám virágos kertjét egy másik bejegyzésben fogom bemutatni, mert a fotókat is majd Ő készíti el róla. Most "csak" a fűszeres csigakertjét fotóztam le...



Paradicsomok büdöskével...szinte minden ágyás elejébe ültettünk büdöskét, mert egyrészt sokkal jobban néz ki, másrészt a bogarak nemigen csípik az illatfelhőjüket! :)

A paradicsomok majdnem odavesztek a fagyosszentekkor, de lelkesen takargattuk őket papírral és bizony meg is hálálják!


Ott a kép közepe táján az a sok zöld a burgonya, magyarul krumpli...lesz nudli bőven! :) A zeller is nagyon szép, holnap már megy belőle a húslevesbe!






Ebből lesz a fíííííínom paradicsom!




A zeller közelebbről. Egyébként van itt hagyma és egy csomó paradicsompalántácska, ami a tavalyi paradicsom lehullajtott magjából kelt ki. Amerre nézek mindenhol apró kis paradicsompalánták nőnek...olyan jó! :) A zeller között kiválóan érzi magát a paradicsom.

Nekem amúgy is "vegyes ágyásaim" vannak. Ha vmi kinő magától , akkor nyílván jól érzi ott magát. Miért ne hagynám, hogy együtt nőjenek fel! :)



Még az úton is kinőttek a tavalyi magról...



Itt is látszik talán, ahogy összevissza bújnak elő egymás mellett. Most hétvégére ígért Nekem még egy emelt ágyást a férjecském...oda lesznek áttelepítve, hogy ne nyomják el egymást és szellősebben legyenek. Én amúgy is meg szoktam kopasztani alulról a paradicsomot, mert úgy egyrészt többet terem, másrészt szellőzik és nem kap el olyan könnyen gombabetegségeket. A paradicsomot higított tehéntejjel (nem boltival!) kell permetezni! Nem bírják a tejsavat a gombák és a kis fekete bogarak.



Azért a májusi elejei állapothz képest óriási a változás.

Az emelt ágyás első része....itt pedig a tavalyi krumpli nőtt keresztül. Na azt ma kegyetlen módon kihúzkodtam, mert teljesen elnyomta a petrezselymet. Olyan foghíjjas, hogy ihaj!
Ide is tettem hagymát, sárgarépát, lilahagymát és mángoldot. Rengeteg mángold palántám van...már ültettem széjjel és kínálgatom, de senkinek nem kell. Vagy nem ismerik, vagy nem akarnak bajlódni vele, pedig egyáltalán nem problémás növény!

A saláta is nagyon szép, már sokat ettünk: sima fejest is és rukkolát is. Azokról is hoztam képet:





Az emelt ágyás hátsó részébe került a cukkini és a szétültetett mángold palánták.




Nem minden ilyen rózsám ám! Sajnos a fagy totál megtizedelte a zöldbabom..arról nem is készítettem külön képet, mert siralmas a látvány. Oda is fogok paradicsompalántákat rakni, hogy betöltsem a lyukakat.

A másik szomorúságom a karalábé. A fenti képen Áronkám csigakertjébe telepített szépséges karalábét láthatjátok. Ilyen szépek voltak az enyémek is...egészen addig, amíg a mai napig nem tudni hogyan, titokzatos módon kinyílt a kecskék kapuja és a lányok kiballagtak az első nyilvános önkiszolgálóig: lekajálták az összes karalábét és a mellette lévő paradicsomok tetejét: persze abból is csak azt, amin már volt kisparadicsom! :(( Bevallom megsirattam őket.

Jelenleg ez a lehangoló látvány fogad a karalábék házatáján:


Csupaszok, mezítelenek...de talán még helyrejönnek. Benthagyom őket, locsolgatom, kapálgatom...aztán majd meglátjuk. Sajnos vannak ilyen csúnya balesetek. :(

Végül jöjjön Áronkám csigakertje, amire jogosan oly büszke a mi kiskertészünk! :)


Tudom, hogy nem sokat látni belőle, de majd Ő szeretné részletesen bemutatni. Azt látjátok, hogy a körömvirág nagyon szép...már egy ki is nyílt:


Kellemes hétvégét!

Legközelebb az udvar és a virágok következnek, mert szerencsére minden zugban virágzik vmi.... :)

9 megjegyzés:

Monika írta...

Hú,nagyon sok minden nő a kertedben!!!!Olyan jó!!!!!Én még várok és várok a másik magaságyásra.:(
Reméltem én is,hogy kinő a tavalyi paradicsom elhullajtott magjából palánta,de semmi: nagyon rossz a földünk.:(
Köszönöm,amiket a paradicsom kopasztásáról és permetezéséről írtál,sosem tudom,hogy hol kell leszedni a felesleges leveleket.A tejről nem tudtam.Fantasztikus ötlet!
Ilyen csigaágyásra mindig vágytam,aztán eddig még nem készült el.Várom Áron fotóit!
Vannak kecskéitek? Nem is gondoltam.

Monika írta...

Ja!A mángoldot én nagyon szeretem, nekem is nő szépen.Olyan butaság, hogy nem kell senkinek, mert sokkal edzettebb,mint a spenót,én nagyon szeretem!

Timi írta...

Mennyi minden nő a kertetekben!!!
Csuda ügyesek vagytok :o)!
Neked is nagyon szép hétvégét kívánok!

erdoseva55 írta...

Hát szépségesen növögetnek a növényeid. A mángoldot én is szeretem de nem ültetett a férjem, pedig jó lett volna. Sajnálom a karalábékat, ha közelebb lennél küldenék egy kosárra való palántát. Nekünk az idén jó sok van.
Jó sok munka lehet ekkora kertben is. A miénk óriási, de amikor be kell takarítani a termést, akkor nagyon jó:)
Szép napokat kívánok!

Judit Eszter írta...

Szép kis kert, és milyen jó a saját termést enni!!

Györgyi írta...

Ne bánkódj! Így is gyönyörű maradt a kerted! Gondolj arra, hogy a kecskék finom tejecskével ajándékoztak meg a mennyei falatokért. Biztosan édesebb és táplálóbb lett aznap a tejecskéjük.

Betti írta...

Nagyon szép, nagyon zöld, nagyon ígéretes!

Pgabor69 írta...

Nagyon köszi a palántákat! Gyönyörűek!

Fróni írta...

Köszi Lányok!
Pgabor69: Gern geschehen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...