2012. április 23., hétfő

Kertészkedni öröm!



Lánykoromban soha nem gondoltam, hogy kertészkedni fogok. Azt meg pláne nem, hogy ez örömet fog okozni Nekem. Közel kerülni a természethez úgy, hogy közben az még hasznos is a családnak, magamnak? Csúcs!

Szombaton ugyan dolgoztam, de már alig vártam, hogy hazaérjek. Áronkámmal azonnal nekilódultunk és elültettük a piacon vásárolt zeller és karalábé palántákat. (Amit magam vetettem az sajnos ki sem kelt) Eldugtuk a hagymát, elraktuk a krumplit, elszórtuk a saláta magokat…még körömvirág és napraforgó is került a kiskertbe.

A magasított ágyás még nincs kész, ezért a sárgarépa és petrezselyem még várat magára egy kicsit-ők még a zacskóban pihennek és várják, hogy életre kelhessenek. A magasított ágyás több okból is született: egyrészt az az oldal nagyon kemény töltés és igen rossz minőségű a föld, a másik a meztelen csigák. Tavaly a folyóparti oldalon gyakorlatilag egy az egyben megették a petrezselymet. Hiába mentem ki esténként és szedtem össze őket, reggelre tele volt az ágyás és jóllakottan lihegtek benne. Pfúj…útálom őket! Szóval az idén harcba szállok teljes erőbedobással ellenük: a magasított ágyás messzebb van a folyótól és talán az oldalán jobban észreveszem őket, mint a fűben megbújva.

A mosókonyhában szépen fejlődnek a paradicsom palántáim, de ők még várnak egy kicsit a melegben. Még nem vettem rá magam, hogy kiültessem őket…lehet, hogy megvárom a májusi fagyosszenteket. A zeller is érzékeny lehet, de azokat majd letakarom ha kell.


Az uborka is bújik már, de még ők is a kis fekete ültető poharakban erősödnek. Tudom, hogy sokan helybe vetik az uborkát, de Nekem bevált tavaly is, hogy a palántákat teszem ki. Nagyon hamar és nagyon szép termés lett.


Talán többen csodálkoztok, hogy még csak most kezdtünk el kapirgálni. Akik régebben olvasnak tudják, hogy folyóparton lakunk: egy völgyben a Bakonyban. Az elmúlt évek őrületes időjárásából egy biztos: a völgyecske hideg és fagyzugos hely. Mindent legalább 2-3 héttel később szabad csak kiültetnem, mert a folyó mellett bizony hideg a föld. Még a legforróbb nyári napokon is hűvös, páraködös a reggel. Ami önmagában persze csodálatos. Nyáron kimenni reggel mezítláb a párás fűben és megcsodálni a kertecskét..nos az valami egészen egyedi érzés!

Igyekszem majd fotózni is, de most kérlek elégedjetek meg a netről leszedett „illusztrációkkal”. 

Kellemes napot és jó munkát kívánok mindenkinek!


7 megjegyzés:

Babi néni írta...

Sima magaságyás, vagy fadeszkával határolt is?

Nekem az utóbbi az álmom! :o) És lenne egy üveges (plexis, fóliás teteje is, amit be lehet hajtani, ha újra fagy. De jó is lenne! *sóhaj*

Fróni írta...

fadeszkával van körbekerítve. Nem annyira magas, csak úgy 30-40 cm-re. Így is kb. 100 talicska földet hordott bele a férjem. Imádja az ötleteim! :)))

Timi írta...

Csuda szorgalamsak voltatok!!! Valóban öröm a kertben dolgozgatni, még ha csak kis időre is tud kimenni az ember!
Szerintem az ültetéssel nem késtél el, mert valóban nagy fagyok voltak mindenhol és nincs sok értelme hamar elülteni valamit, ha utána úgyse fakad meg... Kíváncsian várom majd a fotókat is!
Milyen romantikus helyen laktok!!! Völgy, folyó part, Bakony! :o)))

Györgyi írta...

Képzeld nálunk még csak most nyíltak ki az ibolyák. Irigyellek a veteményes miatt. :)
Mi döntésre kényszerültünk, vagy a kutya , vagy a kert. A kettő együtt nem megy. Próbálkoztunk kerítéssel , de az 1m 80-as kerítést Zora simán átugrotta.
Majd nézem a Te gyönyörűségeidet. Elképzelem az illatukat és közben , hogy valami jó nekem is jusson megsimogatom a kutyám buksiját.
:)

Rusticandi írta...

Abszolút megértelek, én is dolgoztam szombaton és teljesen kipurcantam a 6 napos héttől, de vasárnap én is a kertben töltődtem fel... Irigylésméltóan gyönyörű és romantikus helyen laksz, látszik is a szép lelkeden! Várjuk a képeket a kertecskéről, és le a meztelencsigákkal! Nálunk (Dunakeszin) az árnyliliomokat pusztítják. Jó kertészkedést a négy napos hétvégén!!! Andi

Zsuzsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsuzsa írta...

Az én "kertemben" eldőltek a vetemények (a Tescos föld tele van parajjal) kezdhetem újra a salit, a petrust és a snidlinget :-( Aki hasonló gondokkal küzd, azokkal megosztom azt, amit nekem is tanácsoltak: locsold meleg vízben szétáztatott, kinyomott fokhagymával, vagy a teljesen természetes alapú mikrobiológiai készítményekkel (folyékony TeaKomposzttal, ÖkoMusz, vagy greenman Agro, készítményekkel) a kedvező arányú baktérium, gomba arányt be lehet állítani /ha ezekkel locsolod beáll magától, nem tudod túladagolni/.
Neked jó kertészkedést, és nagyon várjuk a képeket!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...