2012. december 28., péntek

Elrepült

...ez az év is.
Mint egy szempillantás.
Nem bánom.
Őszintén nem bánom.
Nem félek az öregedéstől és örülök neki, ha egy nem túl jól sikerült évnek vége.
Soha nem szoktunk ünnepelni szilveszterkor-nem is értettem, hogy miért kell annak örülni, hogy elmúlt egy év?
 Most azonban örülök, hogy vége. És bízom benne, reménykedek, hogy az elkövetekezendő esztendő sokkal jobb lesz.
Tudom, hogy sok áldást is kaptunk a Jó Istentől, de a gonosz is dolgozott rendesen...hálás vagyok minden jóért és szépért a mi Urunknak és tudom, hogy jövőre is Velünk lesz. Ez igen bíztató!

Ennek örömére (is) úgy gondoltam, hogy bá rnem megyünk sehová bulizni, abszolút szűk családi körben - hármasban - leszünk szilveszterkor, meglepem a fiúkat valami különlegessel. Ami lehet, hogy csak nekünk az, de akkor sem esszük minden hétvégén! :)

A hagyományokat követve lesz Lencseleves...


aztán még mindig a hagyományokat követve, de azért egy picit másképp, amolyan faaanciásan...

Rôti de porc avec sauce moutarde -szűzérmék dijoni mustáros szósszal



Hozzávalók (4 fő részére):
-25-30dkg sertésszűz
-kevés só (fél teáskanál)
-kevés bors (fél teáskanál)
-kevés olaj, sütéshez
-5 dkg vaj
-1 közepes rúd póréhagyma, jól átmosva, és apóra vágva
-húsleves alaplé, kb. 1 dl
-3 evőkanál dijoni mustár
-1-2 dl főzőtejszín
-2-3 teáskanál friss citromlé
-kevés cukor (fél teáskanál)


Elkészítés:
A sertésszűzekből szálirányra merőlegesen szeleteket vágunk, sózzuk- borsozzuk, és olajban vagy vajban kisütjük. Ha épp kezdenek aranybarnára sülni, akkor kiszedjük a húsdarabokat és félrerakjuk.
Az hagymát megtisztítjuk és nagyon finomra aprítjuk.
Az imént használt szeletsütőben a pecsenyezsírhoz további vajat adunk, megolvasztjuk, és a finomra vágott hagymát puhára dinszteljük.
Hozzáöntjük az alaplét, felfőzzük. Óvatosan, ügyelve a szaftos jelleg megtartására, hozzákanalazunk a mustárból és a tejszínnel felöntjük. Az egészet összefőzzük, cukorral- citromlével beállítjuk a harmonikus ízt.
Vissza/belehelyezzük a hússzeleteket, összepároljuk, míg a hús át nem veszi a szósz ízét illetve puhára nem fő.
Kóstoljuk az ételt, ha szükséges, után ízesítjük.



...ééééés a ráadás/extra az ínyenceknek:

Mexikói chilis hússal töltött rántott palacsinta guacamoleval és fokhagymás tejföllel




Nagy extrára ne gondoljatok, mivel a költségvetésünk nem teszi lehetővé, hogy az autentikus változatot készítsem: szóval egyszerűen darált sertéshússal készítem a chilis húst. A bab most kimarad belőle, viszont betöltöm sós palacsintába és kirántom.

Fittness rajongók: na most megbotránkozhattok! :))

Hozzá pedig fokhagymás tejföl (zsíros tejföl zúzott fokhagymával, sóval és frissen törött borssal) valamint az Én nagy kedvencem : guacamole lesz.


A hozzávalók 4 személyre 

- 3-4 db nagyobb avokádó (spanyolul aguacate),
- 1 közepes vöröshagyma
- Friss korianderzöld
- "egzotikusabb" verzióba 1 közepes paradicsom
- Friss zöld csilipaprika (ez a hegyes, nagyon erős sötétzöldes színű chili legyen, annak hiányában hasonló jellegű paprikát is beleszelhatünk, icipici darabokra kell aprítani és úgy beletenni a szószba)
- 1-2 kis zöld lime, citrommal nem lesz az igazi

Elkészítési idő: kb. 10 perc, plusz a 15-20 perc pihentetés tálalás előtt a hűtőben.
Természetesen a guacamole frissen jó, tehát érdemes csak kevéssel a vendégek érkezése, vagy a vacsora kezdete előtt közvetlenül összeütni. 

Elkészítése nagyon egyszerű:
Az avokádót félbevágom, az egyik felében ottmarad a mag. Ezt úgy a legegyszerűbb kiszedni, ha a konyhakést belevágjuk egy hirtelen mozdulattal, tehát mint egy bárd beleállítjuk az élét, majd a kést elfordítva a magot elválasztjuk a gyümölcshústól úgy, mint ahogy a lottóhúzásnál a gömb két felét szedik szét :)) A magot tegyük bele a tálba, ugyanis ha nem tesszük a szósz közepibe', az bizony megbarnul, és az nem szép. Az avokádómag egy időre tartósítja a guacamolet!

Az avokádót bevagdosom hosszában és vizszintesen is, tehát késsel bebarázdálom és kisebb kockákat vágok bele, ezt követően a héját kifordítom, így a kockákat ki tudom zavarni a tálba.
Szóval ha az avokádókockácskák a tálban vannak, a pici kockákra vágott hagymát hozzáadjuk, ugyanígy az icipicire vágott korianderzöldet is amelyből izlés szerint teszünk bele. Nekünk magyaroknak talán kicsit fura az íze, aromája, hiszen inkább a petrezselyemhez szoktunk, de meg lehet szeretni!
A csilit icipicire vágjuk szintén, és aszerint rakunk bele a szószba belőle hogy mennyire szeretnénk csípősre. Belecsavarjuk 1-2 zöld lime levét, sózzuk, majd az egészet jól megkavargatjuk és picit hűtőbe tesszük.

Mexikó bizonyos régióiban tipikus ezen felül apróra vágott paradicsomot is beletenni, tehát az tévhit, hogy a paradicsommal gazdagitott avokádó nem eredeti, az is igenis ugyanolyan mexikói úgy is!

Vigyázat!! Hagyjunk benne egész darab avokádókat mármint kockácskákat, tehát a szósz ne legyen teljesen homogén, nem kell túlkavarni, túltörni!
Ez tehát nem a fogyókúrák éjszakája lesz...arra majd ott lesz a január! :) Közben pedig kártyázunk, társasozunk, ha lesz valami igazán vicces és értelmes, akkor még tévézünk is. Együtt leszünk! Ez a fontos, igaz? :)

Kívánom Nektek is, hogy úgy teljen az év utolsó napja/napjai, ahogy szeretnétek! Köszönöm az egész éves figyelmet, bíztatást, minden egyes kommentet, tippeket, ötleteket és szeretetet, amit kaptam Tőletek!

A következő esztendőre pedig sok áldást, békességet, szeretetet, egészséget kívánok minden kedves idelátogatónak!!!










8 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Én is örülök, hogy véget ért ez az év...Nagyon különleges menüt állítottál össze, a szűzérmés ételt mindenképp elkészítem én is! Legyen Istentől gazdagon megáldott 2013-as évetek!

Katalin írta...

kellenek ezek az ünnepek, különben csak darálnánk az egyforma napokat, nem lenne különbség az évek között, csak egy számmal többet írunk az évszámnál

sajnos úgy érzem, ez az év nem a legrosszabb volt, most annál is rosszabb jön:(

bocs, ünneprontóságom miatt,
én azért reménykedek, és ezt kívánom nektek is: őszintén,
legyen szebb évetek

Palkó írta...

Optimista, vagy pesszimista legyek?
Pesszimista: ennél rosszabb már nem lehet!
Optimista: dehogynem!
:))
Kívánok Nektek jó étvágyat a szuperfinom menühöz, és Isten áldásával és kegyelmében megélt új esztendőt! Erőt, egészséget, bölcsességet, Rá figyelést!
Szeretettel: Ildikó

MrsYarnart írta...

bízzunk benne, hogy egy sokkal szebb év közeledik :) a lencsét már mi is megvettük, a menüsorod többi része is ínycsiklandozó, sőt, személyes kedvenceim nekem is. boldog új évet!

Timi írta...

Én is nagyon boldog újévet kívánok, kedves Fróni!!!
(Én is örülök, hogy vége ennek az évnek...)

VRJúlia írta...

BÚÉK- bízd újra életedet Krisztusra! , és akkor biztosan szebb lesz :)
Szeretettel, Júlia.

Nagymamis írta...

Fróni igazán finom és különleges menüt állítottál össze.
Kívánok a holnapi napra sok-sok vidám percet neked és családodnak....az Új esztendőre szeretetet, békességet, boldogságot....és hitet.......mert hittel, szeretettel és erős akarattal elérhetjük céljainkat.

Marietta írta...

Áldott Új Évet Kívánok Neked és szeretteidnek sok szeretettel !


JÓKÍVÁNSÁG

Békét, csendet, mely elűz vihart,
szent erőt, mely próba közt kitart,

érző szívet, mely enyhít nyomort,
s mély alázattal porig hajolt,

örömöt, mely nap sugaraként
tud gondfelhők között is szórni fényt,

bátorságot, mely meg nem remeg,
s kész odaadni kincset, életet,

szívet, mely a bűnöst szereti,
gyengeségét, vétkét elfedi,

és hitet, mely mint a sasmadár,
fölfelé tart, és az égbe száll,
melynek nincs nehéz, nincs „nem lehet”…
Ezt kívánom! S kell-e több neked?

Jézus Krisztusban mindezt megtalálod.
Beteljesíti ezt a kívánságot.
Nyomába lépsz, boldogan követed,
és hálaének lesz az életed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...