2011. szeptember 15., csütörtök

Büdös hagyma - fokhagyma - allium sativum


Az egyik kedvenc fűszeremnek szeretném a mai bejegyzést áldozni, a fokhagymának. Másra sem emlékszem, csak arra, hogy kicsi koromtól állandóan azt hallottam, hogy az egyiptomi piramist építők azért voltak olyan erősek és egészségesek, mert minden nap ettek fokhagymát! Ez elég motiváció volt - mi is megszerettük az öcsémmel együtt! :))

Következzék tehát egy pár okosság, érdekesség erről a csodálatos növényről, amelyet a Jó Isten kegyelméből mi magyarok különösen jó minőségben élvezhetünk - hála az alföldi termesztőknek!




Népies neve:büdös hagyma. A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják, termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik. További infókat Bálint gazda honlapján találhattok a növény termesztéséről.

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.


A fokhagyma népi gyógyír
A természetes csodaszerrel elkerülheted a szívbetegségeket, rendszeres fogyasztásával a gyulladásokat is csökkenteni lehet. Immunerősítésre napi egy gerezd fokhagyma javasolt. Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezdet. A fokhagyma valójában natúr állapotban fejti ki legjobban hatását: kenhetjük pirítósra, vagy tehetjük felaprítva salátába is: nem kell feltétlenül szétrágni, egészben is le lehet nyelni (mézbe mártva)!
Azonban jobb lesz, ha óvatosan bánunk vele, mivel érzékeny embereknél nyersen égést okozhat. Ez egyébként teljes mértékben elkerülhető, ha belekeverjük egy kanál joghurtba, s úgy nyeljük le. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt tesszük az ételbe: így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét hő hatására.

Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott fokhagyma Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.
Magas a magnézium, B6 és C vitamin, triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma. A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye.

Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk.
Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes "antibiotikumként" használható, főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabad gyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.

Fokhagyma a szívnek
A fokhagymában található bioaktív hatóanyagok száma meghaladja a százat. Az egyik legfontosabb ezek közül az allin, mely összezúzva - tehát, ha összerágod, vagy már összezúzva fogyasztod - allicinná alakul. Az allicinnak pedig bizonyítottan erős szív- és érrendszervédő hatása van: többek között - az aszpirinhez hasonlóan - gátolja a vérrögképződést. A fokhagyma ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést is. A szervezetet (hosszabb időszak alatt) megszabadítja a zsíros lerakódásoktól. Csökkentheti az érelmeszesdést (fokhagymacsepp).

Fokhagyma a káros sejtburjánzás megelőzéséért
Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma szabadgyök-közömbösítő hatása révén lassítja, illetve gátolja azon sejtelfajulások kialakulását, melyek végül a daganatos betegségekhez vezetnek. Különösen erős védelemmel bír a gyomornál, de az egész immunrendszert erősíti.
A fent említetteken kívül a tapasztalatok alapján egyéb, átfogóbb, általánosabb egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai is lehetnek a fokhagymának.


Jótékony (tapasztalati) hatásai:
• Megszünteti a migrént
• Csillapítja az ízületi fájdalmakat
• Baktériumölő
• Elmulasztja a megfázás tüneteit
• Oldja a görcsöket
• Gyorsítja az ízületi gyulladások megszűnését
• Javítja a bőr és az egyéb szövetek (nyirokkeringés) vérellátását
• Csökkenti a vérzsírszintet, jó érelmeszesedés ellen
• Kedvező hatása van az emésztőrendszerre
• Csillapítja a puffadást, a bélkorgásokat, a bélgörcsöket, a székrekedést
• Segít a vénás és visszérbetegségekben
• Csökkenti az aranyértüneteket
• Erősíti a szívműködést és a vérkeringést
• Pusztítja a belekbe került kórokozókat
• Segíti a fogyókúra eredményességét
• Csökkenti a vérnyomást
• Növeli a koncentrálóképességet
• Jó emésztési zavarok, székrekedés ellen
• Fékezi az öregedési folyamatokat





Mézes fokhagyma
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum. Megpucolsz egy egész fej fokhagymát, gerezdjeire szeded, kicsit megroppantod a gerezdeket, majd beleteszed egy kis zárható fedelű üvegbe, és felöntöd jó minőségű (lehetőleg bio) hársmézzel vagy kakukkfűmézzel, hogy ellepje. Majd lezárod - nem kötelező érlelni -, és esténként bekaphatsz belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, természetesen el kell rágni!
Nagyon jó a magas vérnyomásra, érelmeszesedés ellen, meghűlés, nátha, torokgyulladás és influenza esetén, jó immunerősítő és erős gyulladásgátló, antibiotikus hatással is bír.


Mézes fokhagyma-tea megfázásra
És íme itt egy spanyol népgyógyászati változata is a mézes fokhagymának:

Forraljunk fel három csészényi tisztított vizet és hat gerezd fokhagymát, majd a tűzről levéve, ha már 60°C alá hűlt, adjunk hozzá fél csészényi frissen facsart citromlevet és fél csészényi mézet. Naponta háromszor fogyasszunk belőle fél csészényit.

A szakértők szerint az ital minden összetevője segít a megfázás és nátha tünetein, a fokhagyma antibakteriális, antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, a citrom tele van C-vitaminnal, a méz pedig csillapítja a köhögést.



A legendás fokhagymacsepp receptje

A következőkben leírt fokhagymacseppkúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.

A fokhagymacsepp elkészítési módja:

• Darabolj össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
• Öntsd 3-4 dl 96%-os (Gyógyszertári) alkoholba.
• Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
• Vászonruhán keresztül szűrd át.
• Két nap után a táblázat szerint, fél deciliter tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este (teába, ásványvízbe, bármilyen langyos ételbe keverve is lehet).

A részletek:
Hozzávalók 35 dkg pucolt, darabolt fokhagyma kb. 4 dl 96 %-os alkohol. (A beszerzett fokhagyma állagától, nedvesség-tertalmától függően.)
A megpucolt fokhagymát apróra vágjuk (foghagyma-nyomót ne használjunk!!), jól zárható (előzetesen ellenőrzendő!) befőttesüvegbe, (esetleg csatos üvegbe) rakjuk, ráöntjük az alkoholt, annyit, hogy az aprított fokhagymát teljesen ellepje, és bezárjuk. Néhányszor megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kiszálljanak, és 10 napig sötét, hűvös helyen tartjuk. Naponta megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.

A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, a szájára 2 réteg gézt rögzítünk befőttes gumival. Fél literes üvegbe (amiben az alkoholt vettük a gyógyszertárban) akkora tölcsért teszünk, ami nagyobb, mint a befőttesüveg szája. Az alkoholos üveget, a tölcsért és a fokhagymát tartalmazó befőttesüveget úgy rakjuk össze, hogy szilárdan álljanak (pl. a sarokban).
A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ - 2 óráig, hogy a lé mind kicsöpögjön.A nyert kivonat mennyisége: 400 - 450 ml. Azonnal fogyasztható. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

Adagolás:
Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni. Egy kardiológus főorvos szerint a tejet nem kedvelő (pl. mert egyeseknek hasmenést okoz, vagy akármilyen egyéb ok miatt) kúrázók kefírben vagy joghurtban vegyék be.
Hogy ne használjunk fokhagymanyomót, azért jegyeztem meg, mert a kivonat gyakorlatilag kiszűrhetetlen lesz a zagyból, vagy csak igen kevés. És ekkor tényleg fel kell használni a szüredéket ételízesítéshez. A fenti recept szerint "kilúgozott" fokhagyma maradvány alkalmatlan ételízesítésre, mert minden íz- és hatóanyagot kiszedett belőle az alkohol.

Napok Reggel Délben Este
1. 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. 3 csepp 2 csepp 1 csepp

A 11. naptól kezdve 3x25 cseppet fogyassz naponta - evés előtt -, mindaddig, amíg el nem fogy. A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, csak ezután van szükség ismétlésre

Eredete
A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű, 1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti templom romjainál. Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a nagy hatású népi gyógyszerek között.

A tapasztalat
A tapasztalatok szerint számítani kell csekély illathatásra is. Érdemes tájékoztatni a környezetet a fokhagymakúráról, mivel néhány nap után (az intenzív szakaszban) közelről a bőrön keresztül is érezni lehet némi fokhagyma "illatot" amit nedvesítőkendőkkel, fertőtlenítő géllel közömbösíteni lehet. Mivel a méregtelenítés is beindul intenzíven, az első napokban kismértékü levertség érzése is jelentkezik.
Attól nem kell tartanunk, hogy fokhagymaszagú lesz a leheletünk. A fogyasztás után igyunk meg egy pohár tejet (ha nem abba csepegtettük), vagy rágcsáljunk el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.



3 megjegyzés:

marta írta...

A sors iróniája kapcsán,ma felfedeztem a blogodat,és épp a fokhagymát...amiből ma reggel jól bepiritósoztam!HMMMM....de finom volt!most talán gyakrabban fogom figyelni a blogodat!..Üdv...

Nagymamis írta...

Fróni köszönöm ezt a részletes ismertetőt! Én is ismerem a fokhagyma jótékony hatását, de nem gondoltam, hogy ilyen sokféle betegség megelőzésére és gyógyítására jó. És ez a fokhagyma koszorú! A nagymamámat juttatja eszembe.....gyönyörűen összefonta és a fagerendára lógatta szép füzérekben.

BoGyo írta...

Nagyon köszönöm én is ezt az írást! Nagyon érdekes volt! A receptekért pedig külön köszönet!! Hétvégén neki is állok kotyvasztani. Most pedig be is kapok egy gerezd fokhagymát:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...