2011. november 12., szombat

Egy picit ebből, egy picit abból...karácsonyi fűszermustra I.


Karácsonyi sütés-főzés nincs fűszerek nélkül. Ez tény. 
A fűszerek nagyon drágák. Ez is tény. 
De van úgy, hogy az ember lánya, inkább megvon magától vmit, hogy vegyen még egy rúd vaníliát, mert az is tény, hogy illatos fűszerek nélkül nincs karácsony.
Hiába a csodás karácsonyfa, a szép ruha, a kellemes zene...ha nincs illata a karácsonynak!
A Jó Isten nem véletlenül adott nekünk többféle érzéket/érzékszervet! Hát örvendjük neki és használjuk ki!

Élvezzük a karácsony illatát!

Vannak abszolút favoritok és vannak a mellékszereplők, akik legalább annyira fontosak. Következzék egy rövid sorozat 

Fróni kedvenc karácsonyi fűszerei

címmel! :) 
A teljesség igénye nélkül, csak és kizárólag a legleglegkedvesebb fűszereimről...és első körben az édességekhez használtakról, aztán majd ha lesz idő és igény rá, akkor a husikhoz nélkülözhetetlen fűszerekről is ejtek pár szót pl. rozmaring.

A fűszerek, mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű; a zömmel fűszernek termesztett/használt növények a fűszernövények.

A fűszer a növények erős ízhatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak csekély mennyiségben. A fűszereket továbbá gyakran használják illatszerek, parfümök és gyógyszerek előállításához, valamint vallási rituálék során.
A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberi történelemben. Már az őskorban is fontos szerepet játszott a növények ismerete és felhasználásuk az ételek elkészítésében. 


Eleinte a közvetlen tapasztalás alapján szereztek gyakorlatot használatukra, majd később az összegyűlt tapasztalatokat tudományos módszerekkel ötvözve alakult ki a fűszerkészítés, termesztés tudománya. Így az ételek ízesítése elődeinktől örökölt szokásokon alapszik, amit ma már egyre többen próbálnak új ízesítési eljárásokkal, új konyhatechnikai eljárásokkal, más nemzetektől átvett, saját ízlésüknek is megfelelő és környezetükben is beszerezhető alapanyagokból álló receptekkel változatosabbá tenni. Mivel rendkívül sokoldalú a felhasználásuk és eltérő az elterjedtségük, ezért a fűszerek már az ókorban is nagyon értékes árucikkek voltak.

I. rész    
A VANÍLIA


A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj fűszerként felhasználható termésének elnevezése. Erre a célra elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik, de felhasználható a Vanilla pompona and Vanilla tahitiensis is.


A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik.


A fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.


Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.


Az alábbi formákban beszerezhető:
• Vaníliarúd. Ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (főzés végén érdemes a héjat eltávolítani).


Vaníliakivonat. Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló kivonattal készítve, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben.


Vaníliáscukor. Legegyszerűbb előállítási módja, hogy vaníliarudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihentetjük. Íze kevésbé komplex, mint a kivonat vagy a rúd íze.
1 zacskó (9 g) vaníliáscukor kb. 1-2 teáskanál kivonattal vagy 2-4 centi vaníliarúddal helyettesíthető.  

Nekem mindig van otthon igazi vaníliás cukor egy befőttes üvegben, mert folyamatosan lehet utántölteni: hol egy kis cukor kerül az üvegbe, hol megint egy vaníliarúd, a régi helyett....bevallom néha kinyitom csak azért, hogy beleszaglásszak! :)


Vaníliás sütemény receptek garmadát találod a neten és a szakácskönyvekben. Álljon most itt az a vaníliás süti recept, amit Én minden karácsonykor megcsinálok. Ebben most már évek óta nagy segítségem a kisfiam, aki nagy élvezettel gyúrja, formázza, majd hempergeti az illatos vaníliás porcukorban a kifliket.


Hozzávalók:

25 deka liszt
20 deka vaj
10 deka porcukor
10 deka darált mandula/Én darált diót teszek bele
vaníliás porcukor a hintéshez
egy csipet só

Elkészítés:

Egyszerűen mindent jól össze kell gyúrni. Ha túl puha, berakom a hűtőbe egy negyed órára. Előmelegítem a sütőt (légkeverés 160 fok). A sütőlemezt nem kell letakarni semmivel, nem fog odaégni, hiszen a tésztában sok a zsiradék. Apró kis kifliket formálok és kb. 8-9 percig sütöm a sütő középső részén. Világos legyen a megsült tészta. Még forrón megforgatom a vaníliás porcukorban. Kihűlés után egy-két napra tegyük jól zárható fémdobozba, így lesz igazán omlós. És főleg jól dugjuk el! :)


Vanília esszenciát is készíthetünk házilag, erről is számtalan infó van fent a neten pl. itt is olvashattok róla ill. képekkel lépésről-lépésre illusztrálva van az elkészítés menete. Na ehhez sem kell diploma, de az eredmény mennyei! :)



Nos röviden ennyit a vaníliáról. Nem tudok betellni az apró, ragacsos fekete pöttyökkel....édes, buja illatuk utánozhatatlan, az ízük fenséges! De csak a sütiben...ki tudnának kergetni a világból a vanília illatú testápolókkal, samponokkal...bahhhh....
De a karácsony vanília nélkül? Azt nem tudom elképzelni! :)

Bizonyára sokatoknak van kedvenc vaníliás süti receptje...ne fogjátok vissza magatokat! Ha tuti és kipróbált, akkor jöhet! :)

Folyt.köv. a FAHÉJ-val! :)

3 megjegyzés:

Timi írta...

Ez a kifli nálunk is nagy kedvenc...:o)
A másik kedvenc pedig a fahéj! Így nagyon várom a folytatást...:o)

Zsuzsa írta...

Köszönöm a hasznos infókat! A fűszerek ismerete valahogy kimaradt. Szeretek sütni, de sosem bajlódtam az igazi vaníliával. De idén mindenképpen kipróbálom! A vaníliás kifli az apai nagymamám specialitása volt. Nagyon szeretem!

MrsYarnart írta...

szinte érezni a konyhában terjengő illatokat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...