2011. november 30., szerda

Ne hagyj felbontatlan ajándékot a fa alatt!



"...Jézus Krisztus Isten karácsonyi ajándéka a számodra. Mégis sokunk számára úgy telnek évről évre a Karácsonyok, hogy sohasem nyitjuk ki a legjobb ajándékot - az Istentől jövő megváltást. Mi értelme egyáltalán ünnepelned, hogy ha a legnagyobb ajándékot úgysem fogod kibontani? Nincs értelme felbontatlanul otthagynod a megbocsátott múlt, a valódi életcél és a mennyei otthon ajándékát.

Jézus Krisztus ezt mondja neked: "A szívedben uralkodó zűrzavar és félelem helyett békességet adhatok neked. Megbocsátást adok a bűntudat, a harag, a szégyen és az irigység helyett. Az aggodalmat és az idegeskedést bizalomra és hitre cserélem. Reményt nyújtok a depresszió és az elkeseredettség helyett. Az ürességet megtöltöm értelemmel és céllal. Világosságot adok a zűrzavar helyett. 
De nem fogom betörni a szíved ajtaját, neked kell behívnod engem az életedbe."

Isten így szól hozzád: "Nem számít, hogy ki vagy, és honnan jöttél, ha akarsz engem, és kész vagy úgy cselekedni, ahogy mondom neked, az ajtó nyitva áll előtted."

Nem számít, hogy milyen vallásos háttérből származol - akár katolikus, protestáns, zsidó, muzulmán, mormon, buddhista, baptista, hindu vagy ateista vagy, ez nem a vallásosságról szól. Isten nem azért küldte Jézust a világra, hogy vallásossá tegyen, hanem hogy általa személyes kapcsolatod legyen Istennel. Ez a kapcsolat a legfontosabb az életedben...."

A teljes cikket itt olvashatod el!

2011. november 29., kedd

Egy picit ebből, egy picit abból...karácsonyi fűszermustra II.


A fahéjfa (Cinnamomum verum vagy C. zeylanicum), népies nevén ceyloni fahéj, cinet, cimet vagy cinnamomi a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum növénynemzetség egyik legismertebb faja. Gyakran fahéjnak nevezik a kassziát (Cinnamomum aromaticum vagy C. cassia) is.




A 10–15 méter magasra növő fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert. Három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és malabári fahéj.
A jóízű, finom illatú fahéj Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadontermő trópusi fa héja adja magát a fűszert.
Ceylon (Srí Lanka) szigetén és a Szunda szigeteken, valamint Kínában vadon előforduló, és termesztett fák ágairól lefejtett sötétbarna színű fűszer (Cinnamomi cortex). 
Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer.



Vágott darabokban, vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai kb. 1 mm vastag és fás.



A fahéj története

Mintegy 300 éven át harcoltak egymással portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Valóságos fűszerháború dúlt, amely emberáldozatokat is követelt. A Fűszer-szigetekről 1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva. A hajó kapitánya jutalmul magas rangot és címerhasználati engedélyt kapott. Címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.

A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák az árának zuhanását, ám az így is hamarosan annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle.

Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer – még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásoknál is használunk belőle egy-egy csipetnyit. Hazánkba a 15. században érkezett el.



Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek, míg egész állapotban kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítésénél.

A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. 

A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.



A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni.

A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását.

Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, mentsruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére.







Teakeverékként segítette az étvágy és emésztés javulását, erősítette a gyomrot, javította a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolták szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segített megemészteni a zsírokat. 

Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat.



Ajándék ötlet / Sült alma fűszerkeverék:

Csinos dunsztos üvegbe tegyél 4 ek kristálycukrot, amelyet előtte összekevertél egy fél rúd vanília kikapart belsejével, 2 tk őrölt fahéjjal és 2 tk őrölt szegfűszeggel.



A tetejére tegyél pár szem egész szegfűszeget és egy rúd egész fahéjat.
Zárd le, tegyél rá egy darab zsákvásznat és spárgával kösd el a nyakát vagy egy szép bordó anyagot és tegyél a nyakára egy csinos csipkét ...tádámm...kész a sült alma fűszerkeverék!




Fahéjas csillag

Hozzávalók:
  • 50 dkg dió ledarálva
  • 30 dkg porcukor
  • 2 tk. méz
  • 2 tk. fahéj
  • 2 tojásfehérje
  • A mázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor


A diót összekevertem a porcukorral, a mézzel és a fahéjjal. Hozzáadtam a két fehérjét (nem kell felverni előtte) és kézzel összegyúrtam a tésztát. Utána két réteg folpack közé téve kb. fél cm vastagra kinyújtottam, majd 5 cm átmérőjű kis csillagformákkal kiszaggattam. Így a nyújtáshoz egáltalán nem kellett plusz porcukor. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.

A mázhoz a tojásfehérjéből és a porcukorból robotgéppel sűrű, fehér, szirupos habot vertem, majd egy szilikon kenőecset segítségével bekentem vele a csillagok tetejét.

A sütőt előmelegítettem 150 fokra és hagyományos üzemmódban sütöttem a sütit 10-15 percig. A máz megszilárdult, de még nem pirult meg (fehérnek kell maradnia). Hagytam kihűlni, közben nem bántottam őket, mert melegen sérülékenyek.



A fahéjat csodásan lehet párosítani és kiválóan érzik magukat együtt a naranccsal. A karácsonyi forralt bor vagy puncs elképzelhetetlen fahéj és citrom nélkül!

A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.




És még egy-két tipp a végére a saját konyhámból: 

1. Akár hagyományos kotyogóban, akár filteres kávéfőzőben főzök kávét, ha egy fél kávéskanálnyi fahéjat teszek rá és úgy főzöm át a kávét, akkor isteni fahéjas aromát kap!

2. Nincs elég egyforma kiskanál? No problem!!! Ha vendégeid jönnek adj a kiskanál helyett egy rúd fahéjat a kávéhoz vagy a teához! Tetszeni fog nekik! :)



3. Kisfiammal úgy szerettettem meg a tejfölt, hogy fahéjas porcukorral összekevertem és babapiskótát mártogattam bele neki. Ez volt a csemege, amikor édességet kívánt. Azóta szereti a tejfölt! :)

Röviden, tömören ennyit a fahéjról. Szerencsére nem olyan drága, mint a vanília, ezért többször és bátrabban használhatjuk.
Ha van fahéjjas tuti receptetek, kérem küldjétek el, hogy közkinccsé tehessem!

Folyt. köv. a SZEGFŰSZEG-vel! :)

Hallgasd, az angyalok énekelnek!

Kicsit összejöttek a dolgaim mostanában, ezért volt a több napos hallgatás....most viszont (picurka büszkeséggel a gyomortájékomon) szeretném ajánlani az alábbi weboldalt, ahol megjelent az egyik cikkem, amit a cikkíró pályázatra küldtem be. 3 cikkel neveztem és mindhárom döntős lett, úgyhogy a másik kettőt is majd elolvashatjátok a Vidéki Élet honlapján!


A cikkből is kiderül, hogy miért is olyan fontos Nekem, hogy vidéken élhetek és, hogy fontos része az életemnek a hagyományok őrzése.
 Remélem Nektek is tetszeni fog és akik még nem hallottak erről a szép népszokásról, most újabb ismeretekkel gazdagodhatnak!

http://videkielet.hu/blog/videki_elet/hallgasd-az-angyalok-enekelnek

2011. november 26., szombat

Varázsoljunk!


Varázsoljunk karácsonyi hangulatot a lakásba...nem kell hozzá karácsonyfa...az még ráér.
Következzen néhány ötlet, hogy hogyan tudsz apróságokkal vagy kevés hozzávaló felhasználásával karácsonyi hangulatot varázsolni az otthonod bármely pontjára...

Az első képen a kedvencem van: karácsonyi hangulatú kötény függönyként felhasználva. Nekem nagyon tetszik, szerintem vidám és ötletes. Ez mellett egy vendég sem menne el megjegyzés nélkül! :)


Vedd le a megunt képeket a falról (ha visszarakod őket újévben-meglátod megint tetszeni fognak!) :)
Tegyél a helyükre egyszerű vesszőből font koszorúkat az általad kedvelt színű szalaggal, apró, esetleg a fádra éppen nem passzoló karácsonyfa dísszel, terméssel.


Ismét egy képes ötlet: biztosan magára vonja a figyelmet az egyszerűségével.

Van egy unalmas és pici ablakbeugród? Vagy nem túl szép helyre néz? Semmi gond! Fehér rajongók figyelem: a legegyszerűbb fehér gyertyákkal is csodát lehet tenni...


Üres képkeret, némi szalag és pár karácsonyfadísz...hoppá! Kész a szuper dizájnos ablakdísz.

Ilyen pici cserépbe a mini kaktuszokon kívül úgysem fér be semmi...ha nincs kandalló párkány, akkor elég egy polcot szabaddá tenni és máris csodaszép karácsonyi díszt varázsoltál! Nem kell sem ragasztó, sem szalag...csak tedd bele a gömbdíszt az arannyal lefestett cserépbe és kész...a fantáziádra van bízva, hogy milyen színeket használsz (ezüst és társai szintén jól mutatnak).

Tavaly az ajtó feletti girlandra tettem hasonló módon, már megunt karácsonyfa díszeket. Annyira vidám és hangulatos volt a bejárat! A fenti képen látható egyszerű fenyőág is nagyon szerethető a kis díszekkel.

Végy egy használaton kívüli széket, egy szép dobozt...csomagold be és tedd a bejárati ajtóhoz az előszobába. Hát kell ennél kedvesebb látvány, amikor fáradtan hazaérsz a munkából az év végi hajszában?

Vedd ki az akasztót a gömbdíszből és kész a mini váza! Ádventi vasárnapi ebédek kiváló asztaldíszét készítetted el egy pillanat alatt!

Fenyő és tuja ág, terméssel, szalaggal...egy kis ajándékocska elrejtve az étkezőben a polcra...milyen kedves és meghitt hangulatot tudnak varázsolni az étkezőbe...

Azt hiszem abban egyetértünk, hogy a konyha az a hely, ahol karácsony előtt elég sok időt töltünk. Még akkor is, ha egyébként nem vagyunk nagy konyhatündérek vagy egyszerűen évközben nincs sok időnk főzni. Karácsonykor szeretjük meglepni a családot vmi finomsággal, akár husi akár süti legyen az. Hát nem inspiráló, ha az ablakon kinézve a konyhában is vmi szépet látunk? De nagyon ötletesek a mini örökzöldek zsákvászon szoknyában piros szalaggal...totál karácsonyi hangulat!

2011. november 25., péntek

Öltöztesd fel...


Ha már készen vagy a kézzel készített csuda szép, egyedi meglepi ajándékkal, akkor bizony fokozni kell tovább a hangulatot!
Stílusos csomagolással, vagyis ha már karácsony, akkor adj az ajándékra is ünneplő ruhát!
Íme pár ötlet csomagolásra vidéki stílusban konyharuhába bújtatva, vagy elegánsan lilába, csillogva....sőt a maradék sütiformát felhasználva némi szalaggal, egészen egyedi  köntösbe téve az apróságokat.

A szabály az, hogy nincs szabály!
Bármibe csomagolhatsz, bármivel átkötheted, a fontos, hogy egymással harmóniában legyenek vagy színben vagy anyagában. És akkor biztosan nem marad el a siker!










2011. november 24., csütörtök

Karácsonyi dekorációs és ajándékötletek filcből II.


Újabb filcből készíthető dekor ötleteket hoztam. Inkább karácsonyfa díszek vagy a csomagra, ablakba is akaszthatók.
Nekem a zöld szín egy kicsit hiányzik róluk, de azért szerethetőek. 

Ráadásul gyerekekkel is simán elkészíthetőek, mert valóban nagyon egyszerűek!












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...