2012. május 25., péntek

"Futóműszervíz"

Sajnos ritkán jutok el pedikűröshöz, ezért otthon kényeztetem a lábaim!
Ma már nem nagyon divat, de régen természetes volt, hogy Apuka/Anyuka a lábát a lavórban áztatva nézze végig a TV-ben az esti híradót, majd egy kis habköves dörzsölés után talcummal beszórja a lábait.

Amíg a fotókat gyűjtöttem a mostani bejegyzéshez, számtalan magyar és külföldi oldalt néztem meg és ezerféle tuti tippet találtam mindenféle, sokakat érintő lábproblémákra. Izzadásra, lábszagra, gombára, bőrszárazságra.
Nem Én leszek a következő aki feltalálja a spanyol viaszt, csupán néhány olyan tippet és/vagy tapasztalatot szeretnék megosztani veletek, amelyek igenis javulást hoznak a fennálló problémára, vagy egyszerűen felüdítik a testet/lelket.


Egy kis történelem:

A kozmetikumok gyártása és használata az emberiség szépség utáni ősi vágyakozásában keresendő. Kutatások támasztják alá, hogy már több mint 4000 évvel ezelőtt manikűröztek az emberek.
A körmök színe a társadalmi rangot jelölte az Ókori Kínában. Az i.e. 3000-ben élt Ming Dinasztia írásos feljegyzései alapján a királyi családtagok körmei feketére, és pirosra voltak festve. Körömfestékeik többnyire arab mézgyantából, tojásfehérjéből, zselatinból és méhviaszból álltak.

A Chou Dinasztia idején, kb. i.e. 600-ban az arany és az ezüst színek voltak hivatottak jelölni a királyi származást. Alacsonyabb rangú nőknek csak világos, vagy színtelen körömlakk viselése volt megengedhető. Magasabb rangjelzésű szín használatát halállal büntették.

I.e. 51-ben, apja halála után Kleopátra lett Egyiptom hercegnője. Feltűnő, gondosan megtervezett és szemtelenül meggyőző – ilyen volt a megjelenése, amihez hozzátartozott körmei henna-festése is.

Egy másik jegyzet szerint az ókori Egyiptom és Róma csatái idején a főparancsnok egyforma színnel festette ki a száját és a körmeit, mielőtt csatába indult.

 A mai szépségszalonok első elődjei az 1800-as években jelentek meg először.

1830-ban egy Sitts nevű európai lábdoktor megalkotta a narancsfa pálcát. Ennek a felfedezésnek a fogászat is hasznát vette. Ezt megelőzően fém eszközökkel, ollókkal és savakkal manikűröztek.

1910-ben feltalálták a körömreszelőt.


Egy kis élettan:

Lábunk sok millió baktérium természetes élőhelye. Ezek a mikroorganizmusok az izzadsággal, valamint az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, és melléktermékeik kellemetlen lábszagot okoznak. Emellett azonban az is előfordulhat, hogy valamilyen gombás fertőzés áll a háttérben. A lábon kb. 70 000 idegvégződés található!
Lábunk a testünk hordozója, ezért sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit szánunk rá – ebben biztos vagyok!


Áztatás és illatosítás

A leghatékonyabb, ha jól kiáztatjuk a végtagjainkat. Bokáig érő, langyos-meleg vízbe tegyünk szódabikarbónát, illetve ecetet, majd ha kiázott, akkor dörzsöljük át habkővel, ezzel eltávolítva a felső bőrréteget. A szódabikarbóna savas hatásúvá teszi a bőrt, amely nem kedvez a lábszagot okozó baktériumok szaporodásának. Ha lábunk „állapota" már súlyos, akkor öntsük le ecettel, és hagyjuk magától elpárologni. Ez egyébként a lábgombát is sikeresen irtja.

vagy…A lábizzadás ellen a borsmentaolaj is hatásos ellenszer. Töltsünk meg egy lavórt hideg vízzel, egy másikat pedig mellette meleg vízzel. Mindkettőhöz adjunk néhány csepp borsmentaolajat, és öt percen át áztassuk a lábunkat mindkettőben, egymás után. A borsmenta olaja megszünteti a fájdalmat és ellazítja az izmokat, a hideg és meleg vizes váltófürdővel kiegészítve pedig hatékonyan csökkenti a lábizzadást.

vagy…Főzzünk egy liter teát diólevélből, kamillából, cserszömörcelevélből, és ha lehűlt, adjuk hozzá lábvizünkhöz. Lábgomba esetén almaecetet vagy diólevél-, tölgyfakéreg-, illetve fehérürömfőzetet öntsünk a lavórba. Ha a mosdótál aljába néhány kerek kavicsot is szórunk, és lábfürdőzés közben tapossuk, egyben talpmasszázst is végzünk, amellyel nemcsak lábunkat, hanem egész testünket is energetizálhatjuk.

vagy…Forralj két feketetea-filtert öt deciliter vízben 15 percig. Vedd ki a filtereket, majd hígítsd a teát két liter vízzel, és áztasd benne a lábadat húsz-harminc percig. Az erős fekete teában lévő csersav elpusztítja a baktériumokat, valamint a pórusok összehúzásával korlátozza az izzadást.

vagy….Keverj össze egy pohár ecetet és egy tál meleg vizet, majd adj hozzá néhány csepp kakukkfűolajat. Az olaj erős fertőtlenítő anyagokat tartalmaz, melyek elpusztítják a rossz szagot okozó baktériumokat. Ezt a műveletet ismételd egy héten át napi 15-20 percig. Arra azonban vigyázz, hogy, ha nyílt seb van a lábadon, inkább hanyagold néhány napig az áztatást.
vagy…Keverj össze két pohár keserűsót négy liter meleg vízzel egy lavórban. Naponta kétszer áztasd benne a lábadat körülbelül 15 percig. Az érösszehúzó hatású keserűsó csökkenti a kínos szagokat, és elpusztítja a baktériumokat.



Illatos gyógyír

A levendulaolaj nem pusztán jó illatú, hanem remek baktériumölő tulajdonsággal is bír. Dörzsölj néhány cseppet a lábadba, majd masszírozd be alaposan az esti lefekvés előtt, és húzz zoknit éjszakára. A szer alkalmazása előtt azonban mindenképpen próbálj ki egy cseppet egy kisebb bőrfelületen, hogy nem okoz-e irritációt.
vagy.. .Bármilyen furcsa, de a fahéj is enyhíti a lábszagot. Lehet kapni fahéjas lábbetétet is, de pótolhatjuk azzal, ha egy kevés fahéjat a cipőnkbe szórunk. Lehet kapni fahéjolajat is, ebből csepegtessünk néhány cseppet a lábbelinkbe. A fahéjnak hasonló a hatása, mint az ecetnek, azaz méregtelenítő és általános nyugtató, elpusztítja a baktériumokat, a gombaspórákat, a lábszagot pedig megszünteti. Ezenkívül hideg végtagokra az egyik legjobb ellenszer!

Poros megoldás

Szórj lábfejedre hintőport vagy lábhintőport, mielőtt cipőt vagy zoknit veszel. Ez magába szívja a nedvességet, így segít megszüntetni a kellemetlen illatokat. Ezen kívül kipróbálhatod még a szagsemlegesítő hatású szódabikarbónát is.


Krémek, kenőcsök, olajok
Számtalan féle lábkrémet, kenőcsöt lehet kapni. Mindenki másra esküszik. Jómagam is kipróbáltam már többféle kenőcsöt, olajat: válasszon ki-ki ízlése szerint. Azonban a természet patikája erre is nyújt megoldást!
Levendulás, vagy körömvirágos lábkrémet készíthetünk végtelenül egyszerűen. Disznózsírt melegítünk, majd a leszárított virágokat beledobva pár percig sütjük benne. Hagyjuk kihűlni, majd másnap visszamelegítve szűrjük át. Töltsük üvegbe és a hűtőben tárolva mindig lesz kéznél tartósítószer és adalékanyagmentes krémünk. Ez már csak azért is fontos, mert a lábunkon keresztül (is) távoznak a méreganyagok a testünkből, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kenegetjük. Visszafelé is működik a dolog: amit itt bemasszírozunk, az bizony bejut a testünkbe!
Nagyon jó az izsópos lábkrém. Az izsóp, szent füvet jelent. Rendkívül értékes antibiotikus hatása miatt az istentiszteleteken rituális tisztításra használták. Az izsóp főbb hatóanyagai az illóolaj és a cseranyagok. Ezen hatóanyagoknak köszönhetően erős baktérium- és gombaölő, valamint összehúzó tulajdonsággal rendelkezik, mely utóbbi izzadásgátló hatást is eredményez.
Rozmaring illóolaj: kiváló reumás ízületi fájdalmakra. 
Levendula illóolaj: megnyugtatja, ellazítja a fáradt lábat. 
Citrom olaj: frissít, feltölt. Erősíti a vérkeringést és enyhíti a fájdalmat. Baktériumölő. 
Rózsafa olaj: álmatlanság, feszültségoldó képessége miatt, egy esti lábfürdőhöz tökéletes
Borsmenta olaj: A borsmenta gyulladáscsökkentő, nyugtatja a bőrt és pihentető hatású.
Eukaliptusz olaj: erős aromás olaj, enyhíti a fájdalmat. Anti-vírus és baktériumölő tulajdonságú.

Lábfürdő keverék fáradt lábra: 3 csepp levendula olaj, 3 csepp rozmaring olaj, 4 csepp citrom olaj keverve 2 liter meleg vízzel. Míg a levendula csillapít, a citrom és a rozmaring,  energiával tölt fel, fokozza a vérkeringést.

Illóolajok a lábgombásodásra: 4 csepp teafa olaj, 4 csepp levendula olajat, 2 csepp szantálfa olaj, 2 liter meleg vízben. A teafa olaj jó a gomba ellen, míg a szantálfa olaj lágyítja és kisimítja a repedéseket és a sebeket a lábon.


Masszázs

Akár magunk végezzük, akár a pedikűrös a masszázs „hab a tortán”. Az igazi lazulás ideje! Testünk, lelkünk átmelegszik. Ismét energia járja át a tagjainkat, és a jó masszázs után úgy érezzük, mintha repülnénk... 
  
Kényelmesen helyezkedjünk el és ideális esetben kérjük meg a párunkat, barátnőnket a masszázsra. Ha egyedül vagyunk, akkor egyedül – ilyenkor érdemes egy kis lazító zenét berakni és máris indulhat a kényeztetés.

A masszázs gyógyító hatásairól szintén rengeteg infót találtok a neten, a test és lélek egyik legjobb gyógyítója!
Fokozza a vér- és nyirokkeringést, szabályozza a hormonok működését, a salakanyagok fokozottan távozni kényszerülnek, helyreáll az energia áramlása. Megelőzi a betegségek kialakulását, erősíti az immunrendszert, növeli a stressztűrő képességet, javul az alvás minősége, és az allergiás tünetek.

Betegség gyógyításánál beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, javul a szervezet állapota. Kitűnően alkalmazható műtét utáni utókezelésnek, lerövidül a lábadozási időszak. Csillapítja a fájdalmat, oldja a görcsös állapotot, frissít. Gyakorlatilag minden betegség javításában alkalmazható (figyelembe véve a kizáró okokat).
Helyesen használva nincs káros mellékhatás. Jótékony hatását kortól függetlenül élvezhetjük, ha nem is vagyunk betegek.



Próbáljatok meg hetente egyszer egy kis időt szánni a kényeztető lábápolásra.

Muszáj lányok…ennyi jár a járókánknak!
J




4 megjegyzés:

Tünde írta...

Részemről szívből köszönöm! Tökéletes, és mindenre kitérő információkat kaptam. :) Volt amit ismertem már, az új infókért viszont hálás vagyok.

Timi írta...

Mennyi mindent összegyűjtöttél a témáról!!! Köszi!!!
A láb masszázs valóban jól jönne, akár mindennap :o)!
A Rossmann-ban vettem annak idején lábfrissítő kenőcsöt és az is borsmentás volt...nem gondoltam volna, hogy ennyire frissítően tud hatni egy fáradt nap után!

Mági írta...

Tökéletes munka!:) Gratulálok.
Ha valakinek van kertje, reggel kipróbálhatja a harmatos füvön járást: üdít, frissít, feltölt energiával. Télen pedig a hóban járást. Természetesen mindkét esetben mezítelen talpakkal. Mennyei!
Szép hétvégét Neked jó Tündér!

MrsYarnart írta...

többet kellene magammal foglalkoznom... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...