2011. július 21., csütörtök

Nyárikonyha, bukta, háziszörp...nosztalgia


Tegnap és tegnapelőtt délután is barack lekvárt főztem. Nagyon élveztem és ahogy álltam a lábos mellett és kevergettem az illatosan rotyogó lekit, nosztalgikus emlékek törtek Rám a gyerekkoromból…

…gyerekkorom nyári szünetei rémlettek fel,  amikor a Nagymamámmal otthon voltunk és főzte az ebédet a nyári konyhában. Csak egy madzagra felfűzött lepedő, később pedig egy iszonyatos, minden színben pompázó műanyag csíkokból készített vmi lógott az ajtón (állítólag a legyek ellen). :))
Mezítláb futkároztunk ki-be, élveztük a hűvös betont a forróságban (ettől soha nem fáztunk fel!)…mindig volt limonádé vagy házi málnaszörp bekészítve kancsóba, a fémtálcán konyharuha, rajta lefordítva a pohár…légyfogó papír lógott középen. A sparhelton piros zománcos lábosban főtt a leves, a sütőben bukta sült, a középen álló viaszosvászonnal letakart nagy konyhaasztalon pedig újságpapír kiterítve, rajta a pucolt zöldség héjja, amit kidobhattunk a tyúkoknak…

Olyan jó volt…





A nyárikonyha (egyes tájakon sütő-konyha, mosókonyha) a mai napig a falusi porták fontos részei. Nagyjából a XIX. század vége felé kezdenek megjelenni, kialakításuk két típusa különböztethető meg. Legtöbbször kifejezetten erre a célra készül, szerkezeti, műszaki megoldásaiban a lakóépületet, a "nagyházat" utánozva. Ám előfordul az is, hogy a régi, kisebb lakóépület mellé új, nagy ház épül: és ekkor a régi épület veszi át a nyárikonyha szerepét.
Vannak, melyekben még mai napig laknak családok, vagy családtagok, egyeseket még az eredeti célokra használnak, de többségük ma már tárolóhelyként funkcionál. A nyárikonyhákban lehet a télirevalót elhelyezni, gyakran az érzékenyebb kerti virágok is itt húzzák ki a telet. Módosabb helyeken szoba is került a tényleges konyharész mellé, így akár télen is lakható volt.
A nyárikonyha a piszokkal járó munkák színhelye, de itt főzték a nagy mennyiségben készült ételeket, így a lekvárt is. Itt volt a disznóvágás eszközeinek, a dagasztóteknőknek és a csapdáknak a helye.
 



Azért még nem adtam fel: ha egyszer lesz rá lehetőségem, akkor mivel sváb faluban lakok, biztosan építünk egy hagyományos sváb nyári konyhát, ahol főzhetem a lekvárt a sparhelton!!!


Most a régi nyári konyha helyét már professzionális kerti grillek, kemencék vették át. Végtelenül sok variációban, egyik szebb, mint a másik...Ezekből válogattam egy párat. Azért a képeket elnézegetve eszembe jutott még pár gondolat...a végén megosztom Veletek.





















Szép szép..de nem lehet, hogy egy nagymama hiányzik a képekről? 
Azt hiszem a nosztalgia a nagymama után erősebb, mint a nyári konyha után...a mai gyerekeknek van hiperszuper grill, de nincs otthon a nagyi, aki a kedvencüket megsüsse. Nagyon hasznos és mindenfélét fejlesztő táborokba vannak a gyerekek nyáron (jobb esetben), ahol rengeteget tanulnak (még nyáron is szegények), de nincs egy nagyi, aki forró buktát nyomjon a kezükbe és megfenyegesse őket a fakanállal, ha rosszalkodnak...

 Hát ilyesmik jutottak eszembe lekvárfőzés közben...gondoltam megosztom Veletek. Nektek milyen nyári élményeitek vannak? Volt nyári konyhátok?
 

Képek forrása: www.bhg.com és www.google.com

 

5 megjegyzés:

kovtama írta...

Nagyon klassz képek. én is vágyom egy nyárikonyha után, nekem a legjobban a régi bontott téglából épitettek tetszenek. A férjem igért egyet, remélem az 5 éves tervben benne van.:)

otthonzalában írta...

Fróni te anyukámmal szövetkezel! :) Anyu tegnap kérte, hogy csináljak egy bejegyzést a kültéri konyhákról. Már készen is vagyunk. :) Amúgy ő is mindig olvas téged. Ja és vasárnap a te recepted alapján készült kaját ettem nála. Ez a siker, nem? Lili

Éva írta...

Ahhh, ahogy írsz a gyerekkori nyári szünetekről! De jó!
Nagymamámnak volt nyári konyhája!Ott éltünk, ott volt jó együtt.:-)

Fróni írta...

Kovtama! Ne hagyd annyiban-nyúzzad, hogy csinálja meg! :)

Lili! Hát ez szuper! Bizony ez a siker! Köszi, hogy elmesélted! Puszilom az Anyukád!!! ;-)

Éva! Igaz, hogy mennyire kellenének a nagymamik a mai gyerekeknek is?!

Kellemes hétvégét! :)

Unknown írta...

try this website visit site look what i found great post to read look what i found read here

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...