2011. július 29., péntek

11.

...  házassági évfordulónk van ma. Munka közben sokszor eszembe jutott, hogy mi is volt ezen a napon 11 évvel ezelőtt: többek között csodaszép idő és meleg! :)
Nem ilyen borongós, esős mint ma. Javában szépítkeztem; egyik oldalamon a fodrász, másikon a kozmetikus, harmadikon az Anyukám futkározott a már korábban berobogó vendégeknek a kávéval, süteménnyel. :)

Megjöttek a barátnők és titokban bevonultunk a szobámba egy kis "nyugtatót" inni. :) Bocsi, de muszáj volt. Olyan izgi volt! Aztán a helyi szokás szerint jöttek a fiús háztól is a rokonok a vőlegénnyel. Tele volt a ház, tele az udvara...mindenki izgatott és vidám volt. Egy kis szomjoltó finom szentjakabfai bor a barátnőméktől a meleg ellen és összerendezve sorainkat felvonultunk a templomba....

Csodaszép szertartás volt..... Egy kedves, gyönyörű hangú falubéli leányka pedig ezt énekelte Nekünk magyarul:


ahhhhhh...annyira szép volt!

Aztán kezdődött az 'ereszd el a hajam"! :) Felmentünk az Udvarházba, ahol már várt minket a sült libacomb, a puliszka, a házi málnaszörp....igazi falusi lagzi volt. Sváb zenével, kalapos tánccal, szó szerint hajnalig tartó mulatsággal!

Aztán vasárnap reggel irány Lillafüred. Lenyűgöző hely! A mai napig nem bántuk meg, hogy nem külföldre mentünk. Mint nászutasokat pezsgő és egy nagy tál gyümölcs várt a szobában...Kirándultunk, csónakáztunk, kisvonatoztunk, jacuzzi, masszázs, koktél, evés-ivás... A diósgyőri várban opera előadást néztünk, bejártuk Miskolcot. Szuper volt!

A reggelinél egy hárfás és egy fuvolás szolgáltatta a lágy háttérzenét! Olyanok voltunk, mint egy királylány és egy királyfi! :) Ez a gyönyörű dallam is sokszor felcsendült:


Szóval emlékezetes dolgok történtek 11 éve....csak egy kicsit nosztalgiáztam!

Kellemes hétvégét! :)

Kedvenc festőim - Vincent van Gogh



 Vincent van Gogh eredeti nevén Vincent Willem van Gogh, a Hollandia déli részén fekvő Észak-Brabant tartománybeli Groot-Zundertben született 1853. március 30-án, Theodorus van Gogh, református lelkipásztor és Anna Cornelia Carbentus első gyermekeként. 

A festőművész a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja.

 
Vincent öt testvére közül a nála négy évvel fiatalabb Theóval alakított ki szorosabb kapcsolatot, aki szellemileg és anyagilag is támogatta bátyját. Van Gogh 1880-tól teljesen a festészetnek szentelte magát. Csendéleteket festett, amelyek távol álltak a megszokott polgári nyugalomtól. 



1886-ban Párizsba költözött, ahol az impresszionista mesterektől megtanulta a világos színek használatát és a tónusok felbontását.


 Miután van Gogh Arles-ba költözött, a dél-franciaországi fény és a színek teljesen magukkal ragadták. 1887-ben és az ezt követő években alkotta meg remekműveit, alig néhány év alatt. A provence-i tájat festette, a lángoló pompát, a ragyogó színeket. Műtermében a falat rövidesen elborították a képek: önarcképek, csendéletek, tájképek. Sorsának talán legtragikusabb eleme, hogy e remekművekből egész életében csak egyet tudott eladni.

 
1888-ban úgy döntött, hogy a szabad ég alatt festi meg az éjszakát, s így egy újabb hagyománnyal fordult szembe. Állítólag olyan kalapot viselt, amelynek a peremére gyertyákat erősített, hogy a festék színeit felismerje. Így készült több éjszakai képe, mint az Éjjeli kávézó és később a Csillagos éj.


Provance-ban bár lenyűgözte a természet szépsége, lázasan festett, mégis magányosnak érezte magát, ezért megkérte Gauguint, akit Theónál ismert meg, hogy látogassa meg. Eleinte minden rendben volt, közösen dolgoztak, de van Gogh idegei egyre feszültebbek voltak, a megfeszített munka és a nem megfelelő életmód robbanással fenyegetett. Egyre többet veszekedtek, míg 1888. december 23-án az udvaron van Gogh borotvával megtámadta Gauguint, aki elmenekült. Van Gogh ezután hazament, és a borotvával levágta az egyik fülcimpáját. Elmegyógyintézetbe került.


Összeomlása után a saint-remy-i szanatóriumban és Auvers-sur-Oise-ban megengedték, hogy fessen. Ebben az állapotban 1890 júniusáig 150 képet festett, többek között döbbenetes erejű önarcképeket, mint az Önarckép levágott füllel, amelyről egy végletekig elgyötört ember néz ránk. Gauguin hiányát Gauguin karosszéke című képe fejezi ki a legjobban: egy elhagyott szék, benne könyv és gyertya. Utolsó alkotásai végtelen magányát tolmácsolják. 


1889. július végén újabb idegroham tört rá, három hétre tudatát vesztette. Amikor magához tért, tudomásul vette, hogy gyógyíthatatlan beteg. Ezután életét a hosszú, fájdalmas rohamok és a lázas munka jellemezték.


1890. Július 27-én az auvers-i vár környékén szíven lőtte magát. Orvosa azonnal értesítette Theót, aki az utolsó napokat testvére mellett töltötte. Van Gogh 1890. július 29-én halt meg. Utolsó kívánsága az volt, hogy Hollandiában temessék el.
A ravatalát barátai napraforgókkal borították el.



Van Gogh nem ismert kompromisszumot és nem tudta magát alárendelni semminek. Pályája az emberi és alkotói szenvedés szélsőséges állapotait sűrítette magában. Az impresszionisták nem ismerték el és kinevették, de festészetében szinte minden eljövendő művészeti ág jeleit fel lehet fedezni. Azok közé a művészek közé tartozott, akiket csak haláluk után ismertek el.


2011. július 28., csütörtök

Színes terasz és kert = vidám lakók! :)


Csupa színes és vidám teraszról és kertről, kiegészítőkről válogattam nektek gyönyörűséges fotókat. Egyik színesebb, mint a másik és mégis ízlésesek. Biztos nem savanyú ubik az itt lakók! :))


Mindegyik szék más színű és más mintájú. Ezt simán meg lehet otthon is csinálni! 







Ugye milyen aranyosak ezek a színes cserepek?




Maradék járólappal lerakva az asztal? Nekünk a konyhapult van lecsempézve...jó ötlet, csak fagyálló csempe vagy járólap kell hozzá a mi éghajlatunkon.


Elkoktéloznék itt...


Tiszta romantika...



Homokba szúrva a színes gyertyák....óriási ötlet! Vidám és a lecsöpögő viasz sem okozhat bajt! És az asztalon figyeltétek a kézzel felfestett mintát? Szuper!




Szuper ez a kinti szőnyeg...nem tudom milyen anyagból lehet?




A környékbeli kismadarak sem éheznek, az biztos! :)


2011. július 27., szerda

Variációk vajra


 Sokat gondolkodtam már, hogy hogyan szerettethetném meg a kisfiammal a vajat. Ugyanis jelenleg csak piritóson hajlandó megenni, ha már elolvadt rajta. Trükköztem a tejföllel is és bejött, úgyhogy a vajjal is ezt kell tennem. Erre kerestem tippeket a neten és pár olyan guszta képre és ötletre bukkantam, hogy arra gondoltam megosztom Veletek. Bízom benne, hogy az itt-ott beszúrt receptek között is találtok az ízléseteknek megfelelőt. Várom az újabb ötleteket, a kipróbált tuti tippeket!



A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Tejszínből vagy tejfölből készítik, ami eredetileg az aludttej készítésekor gyűlik össze annak felszínén. A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.
A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék. A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor (Ter 18, 8) vajat is felszolgált; ugyanígy szerepel a vaj Dávid történetében is (2Sám 17, 29) (ráadásul itt már a tejtermékek többféle fajtájával: a vajon kívül juhtúróval és tehénsajttal egyszerre találkozunk). A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított.
A XX. század végén kutatásokra alapozva megítélése kedvezőtlenebbé vált, felelőssé tették a vér koleszterinszintjének emeléséért, ezért (és versenytársához képest magasabb ára miatt) népszerűsége visszaesett.



A magyar vaj szó első biztos írásos említése 1395-ből származik. A szó rokonai sok finnugor nyelvben megtalálhatók, például vogul wāj 'zsír', osztják woj 'zsír, vaj, olaj', mordvin oj, vaj 'vaj, zsír', finn voi 'vaj'. Az eredeti finnugor alak a 'zsír, zsiradék' jelentésű *βoje lehetett.


Kaviaros vaj

10 dkg vaj, 1,5 dkg kaviár.
A kaviárt elkeverem a puha vajjal, majd formázom.


Szezámmagos vaj

3 ek olaj, 3 ek szezámmag mozsárban enyhén összetörve, 12,5 dkg vaj, csipetnyi só.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat. Hozzáadom a szezámmagot és óvatosan enyhén megpirítom. Ezután forrón rászórom egy porcelán tálban lévő vajra és elkeverem. Sóval ízesítem.

Szardellás vaj

10 dkg vaj, egy kevés szardella paszta.
A szardellát elkeverem a puha vajjal, majd formázom.

Pesto-vaj

12,5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt parmezán, 3 dkg törött fenyőmag, só, bors.
A vajat habosra keverem, majd összekeverem a megadott hozzávalókkal


És íme egy-két tipp a tálaláshoz:

Szerintem bármilyen süteményes forma is megteszi, ha nincs ilyen szuper kézzel faragott vajformánk otthon.

Egy klasszikus forma.

Jópofa nem?

A vajgolyócskát bele is forgathatjuk petrezselyembe vagy snidlingbe. De akár édes változatot is készíthetünk ha pl. brióshoz tálaljuk. Én beleforgatnám pici porcukorral kevert fahéjba vagy dióba.

Fahéjas vaj

10 dkg puha vaj, 1/2 kk őrölt fahéj, 1 ek porcukor.
A vajat habosra keverem. Belekeverem az őrölt fahéjt, valamint a porcukrot és alaposan átgyúrom.

2011. július 26., kedd

Természet inspirálta dekorációs ötletek



Annyi szép virág, bokor, termés, kő van körülöttünk, hogy kár lenne elenyészni hagyni őket. Inkább vigyük be a házba és díszítsünk vele! Mivel éppen ősz van a nyárban, ezért ugye nem haragszotok, ha egy picit őszies hangulatúra sikerült ez az összeállítás? Remélem találtok közte olyant ami megtetszik és meg is csináljátok! Ezt a fenti kis barna levelet pl. simán lehet helyettesíteni friss zöld levéllel vagy egy szál mezei virággal is.

A fantáziátokra bízom, hogy hogyan gondoljátok tovább az alábbi ötleteket.


Nem hagyományos az biztos! :) És milyen egyszerű ez az evőeszköz tartó, de a forró edényt is bátran letehetjük erre az alátétre.




Ezeket a csokrokat meg lehet csinálni levendulából, rózsából vagy bármilyen szárításra alkalmas virágból is.


Nem rossz ez a könyvjelző ugye? És egész elegáns...még ajándéknak is szép!



Ezt már tudom, hogy megmutattam egyszer, de nekem annyira tetszik! :)


A nyaralásból hazahozott kagylók újabb hasznosítási ötlete...


 Ha eltörött a láma szára ne ess kétségbe! Van megoldás! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...