2011. június 30., csütörtök

Kreatív Csaj Díj 2011! / A vidéki otthon játéka



Kedves Rokonlelkek!

A vidéki otthon írója Móni játékot hirdet! Látogassatok el a blogra és játszatok, alkossatok bátran....azt hiszem Én is benevezek, de hogy mivel az még pszt! Titok! :))

Egy csésze teát? - II.rész

 

A jó tea titka


A tea tárolása


A tea olyan igényes termék, amelynek minősége nagyon hamar megváltozhat a különféle külső hatások miatt, mint a nedvesség, a fény, vagy a hőség. Az eredeti, zárt csomagolásban a tea íze a gyártástól számított körülbelül két évig változatlan marad. Utána a színe és az illata megváltozhat és veszíthet aromájából.
A csomag felbontása után is nagyon fontos a teát hűvös, száraz és lehetőleg sötét helyen tartani, például jól záródó dobozban. Fontos, hogy a tea tárolására használt dobozban mást sohasem tartsunk, például kávét vagy fűszereket. A tea ugyanis nagyon könnyen átvesz minden egyéb illatot és ettől kellemetlen mellék ízt kaphat. Sőt, a különböző teafajtákat is jobb elkülönítve tárolni, mert esetleg egymás illatát és aromáját is átvehetik.



A jó tea készítésének titka


Aki egy csésze igazán jóízű teát szeretne inni, annak egy sor fontos szabályra kell figyelnie. Teakészítésnél például a víz minősége sem mellékes. Lágy vízből sokkal finomabb teát lehet készíteni. Ha a teát olyan vízből főzik, amely sok kalciumot tartalmaz, a tea színe lényegesen fakóbb lesz és az ízek sem jönnek ki teljes intenzitásukban. A teavizet mindig frissen, egyenesen a csapból adjuk a kannába.

A víz minősége mellett a másik nagyon fontos dolog a hőmérséklete is. Ha a víz nem elég forró, az aroma nem tud teljes egészében kioldódni. Igazán jó teát csakis forrásban lévő vízzel lehet elkészíteni.

Az igazán jóízű teához adjon személyenként egy tea filtert, vagy egy teáskanálnyi teát. A teát körülbelül 3-5 percig kell áztatni, hogy az íze kiteljesedjen. Ha csak egy csésze teát készítünk, tehetjük a teafüvet egyenesen a csészébe is.

A jó tea mindig frissen készül. A teaital rosszul tűri a tárolást és gyorsan kihűl. Ezzel aromája minőségéből is veszít. Egy fedeles bögre vagy kanna a legjobb megoldás a tea melegen tartására. Sokan javasolják a termoszkanna használatát is, abban is megőrzi a tea az ízét.

A teát nyugodt körülmények között a legjobb fogyasztani, porceláncsészéből. A tea színe is így érvényesül a legjobban, hiszen egy szép csésze emeli ki igazán jól a tea csillogó fényét és árnyalatait. Az ideális fogyasztási hőmérséklet 60 Celsius fok körül van.

Érdekesség: A tea filter feltalálása
1904-ben Thomas Sullivan amerikai teakereskedő mintakollekciója elküldésénél kis zacskókba csomagolta a teát. A vevői olyan ízlésesnek és praktikusnak találták ezt a módszert, hogy a fogyasztóknál is kipróbálták ezt az újdonságot.




Tea készítési szokások

Kína

A legrégibbi kínai írásos feljegyzés szerint a VIII. századig a teacserje leveleit először meggőzölték, megtörték, majd különböző anyagok hozzáadásával kaláccsá gyúrták. Ezt a kalácsot rizzsel, gyömbérrel, sóval, citrommal fűszerezték, majd az így elkészített teakalácsot a tűz fölött megpirították, azután finom papír között szétdörzsölték. Vizet forraltak, megsózták, beletették a szétmorzsolt kalácsot, legvégül pedig egy kanál hideg vizet öntöttek bele, majd hagyták az egészet leülepedni. Ezután az italt csészékbe töltötték, tejjel és vöröshagymával ízesítették. Időközben megváltoztak a szokások, s napjainkban a nálunk is ismert forrázást használják. A teás edényt félig megtöltik zöld tealevelekkel s ugyanazt a tealevelet négyszer forrázzák le. A legjobb a második, ezt követi a harmadik, az első, majd a negyedik forrázat.


Japán

A zöld tea ivásának jelentős hagyományai vannak Japánban. A teaszertartás ma is eleven valóság a japánok életében. A teaházakban a ceremóniát a gésák végzik, ők a régi teamesterek mai utódai. A gésák külön iskolákban tanulják a teaceremónia pontos menetét. A teaszertartáshoz teaport használnak, amelyet egy nagy becsben tartott tálban, forró vízzel, egy bambuszból készült verő segítségével habosra vernek. A japánok a teát sohasem édesítik vagy ízesítik, inkább teasüteményt fogyasztanak hozzá.



India


A teát leforrázzák egyharmad rész tejnek és kétharmad rész víznek cukorral felfőzött keverékével. Öt percig állni hagyják, majd muszlinkendőn leszűrve töltik csészékbe. Egyes helyeken a tejes teát magvakkal is ízesítik és édességeket is felszolgálnak hozzá. Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve főzelékként fogyasztják.


Oroszország

Az évszázados szokás szerint a tea készítéséhez szamovárt használnak. A tetején külön kis edényben melegen tartott, előre elkészített teakoncentrátumból töltenek először a csészékbe vagy poharakba és ízlés szerinti erősségűre hígítják a szamovár forrásban levő vizével.



Anglia


A teáskannába szórt teafüvet először a forrásban levő víz fölött enyhén átgőzölik, majd leforrázzák. Csészénként egy-egy kanál teát használnak. A leforrázott teát 4-6 percig hagyják kioldódni, majd teaszűrőn keresztül a csészékbe töltik. A teát cukorral, néha mézzel édesítik, tejjel, rummal esetleg citrommal ízesítik. Van, ahol dzsemet is tesznek bele.


Hollandia


A nagyon sötét, erős, teát kedvelik. Divatos az „extra” holland tea, amelynél a forrázó folyadék tej vagy tejszínkeverék. Ízesítésül dzsemet, rumot vagy más alkoholt használnak.




Magyarország


Hazánkban a teát általában cukorral, mézzel édesítik és citrommal, esetleg rummal vagy borral ízesítik. A magyarok a könnyű, limonádészerű teát kedvelik és általában reggel fogyasztják.


Tea receptek

Tej-tea

Hozzávalók:
1 l tej,
2 kávéskanál tealevél vagy 2 filter feketetea,
cukor,
citrom- vagy narancshéj.

A tejet felforraljuk és amikor forr, beletesszük a teát. A tűzről levesszük, többször megkeverjük és 10 percnyi állás után leszűrjük. Ízlés szerint édesítve, jól behűtve fogyasztjuk. Ízesíthetjük egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjjal is.


Meleg limonádé


Hozzávalók:
6 tojássárgája,
6 kanál porcukor,
1 citrom reszelt héja,
1 narancs reszelt héja,
2 citrom leve,
1 narancs leve,
½ liter forró tea.

A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom- és a narancshéjat és belefacsarjuk a citromok és a narancs levét is. Beleöntjük a forró teát és állandóan kevergetjük, nehogy összesűrűsödjön benne a tojás. Puncsos pohárban adjuk asztalra.


Narancsos-rumos kefir


Hozzávalók:
1 pohár kefir,
1 tasak vaníliáscukor,
csipetnyi narancshéj,
2 dl erős tea,
rum vagy konyak.

A kefirt, a vaníliáscukrot és a narancshéjat jól összekeverjük. Két deci erős teát készítünk és amikor kihűlt a kefires keverékbe öntjük. Tetszés szerint rummal ízesítjük, majd jégbe hűtve, szívószállal tálaljuk.


Jeges zöld tea szilvalével

Hozzávalók:
3 dl víz,
3 filter zöld tea,
1,25 dl száraz fehérbor,
1 rúd vanília,
szilvalé,
2 evőkanál cukor.

A vizet felforraljuk, majd beletesszük a tea filtereket. Néhány percnyi áztatás után belekeverjük a cukrot és a vaníliáét. A szilvalét és a bort akkor adjuk hozzá, amikor már langyos. Jéghidegen tálaljuk.


Datolyaital

Hozzávalók:
1 kis doboz szárított datolya
3 egész citrom
3 dl narancsszörp
3 dl vodka
3 dl rum
4 zacskó Earl Grey filteres tea

Elkészítés: A préselt datolyát kimagozom, és nagyon apróra összevágom. Háromliteres befőttes üvegbe rakom és ráöntöm a narancsszörpöt, a vodkát és a rumot. Rácsavarom a citromok levét. A teából egy liternyi erős italt főzök, majd a forró teával feltöltöm az üveget. Az egészet jól összekeverem és hagyom, hogy kihűljön. Ezután befedem, és a hűtőszekrényben két hétig érlelem. Végül finom szűrőn leszűröm és kis palackokba töltve, jól ledugaszolom. A hűtőszekrényben tárolom. Édes sütemények mellé rendkívül finom.

Zöld tea zselé

Hozzávalók:
1 tasak zselatin
175 g kristálycukor
1 liter citrommal ízesített zöld tea
2 evőkanál rum
20 g barnacukor

Elkészítjük a teát, lehűtjük, majd a langyos folyadékba belekeverjük a zselatint és a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a rumot.
A folyadékot egy tepsibe öntjük, úgy, hogy 2 cm magas legyen, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl és megdermed. A zseléből különféle formákat szúrunk ki majd a zselék tetejét barnacukorral meghintjük.




folyt.köv.


2011. június 29., szerda

Piros piros piros...

Sajnos fogalmam sincs, hogy pontosan milyen fajta kaktusz ez a virágom...de ez az első év, hogy ennyi csodaszép virággal örvendeztet meg. Nagyon jó kinézni a teraszajtón, hogy ez a látvány fogad! :)

Egyszerűen elképesztően pirosak a virágai! Intenzív, erőt, energiárt sugárzó.

 Nem is tudom elképzelni milyen lenne az élet virágok nélkül...a Jó Isten nem csak a fizikai szükségleteinkről, de az esztétikai élményekről is nap, mint nap gondoskodik. Hála érte!














 

Vintage színesben


Egy színes, vidám és mégis elegáns vintage stílusú nyaralót mutatok be Nektek. A házikó 1939-es Cape Code stílusú és a jelenlegi lakók varázsolták ilyen színessé, vidámmá és meghitté. Nekem nagyon tetszik, hogy életszerű és több generáció is jól érezheti magát benne, de mégis stílusos.
Tele van inspiráló ötletekkel: pl. dugóhúzókból készült üzenőfal, a hálószobában az ágy fejtámlája...pihe puha párnák, mindenhol színek, emlékek ... a régi és az új találkozása harmónikusan, ötletesen.


Búskomorság kizárva...ebben a házikóban nem lehet rossz kedvűen ébredni igaz? :) 

2011. június 28., kedd

Díjat kaptam!


Igazi meglepetés várt Rám, amikor ma bekukucskáltam a virtuális postaládámba: Otthon Vidéken / Lili, egy kedves e-mailben tudatta Velem, hogy díjat kaptam! Nagyon meglepődtem és nagyon örülök neki! 
Örülök, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyi kedves rokonlélekre találtam a blogon keresztül.
Örülök, hogy értitek és értékelitek a blogomon feltett gondolataimat,  érzéseimet. 
Örülök, hogy tetszenek a képeim, az ötleteim.
Örülök, hogy sokan vagyunk akik hasonlóan gondolkodunk, szeretjük a szépet és ízléseset, és szeretjük azt a magunk kis világában megvalósítani! 

Bízom benne, hogy az általam díjazott blogok írói is hasonlóan kitörő örömmel fogadják majd a díjat…mert Én meg voltam lepve és igazán jól esett az elismerés. Egyelőre 8 blognak adnám a díjat, mivel még kezdő vagyok, ezért nincs is olyan széles kör amit már olvastam ill. az előttem díjazó Lili jópár blognak odaadta a díjat, akiket Én is bevettem volna a listámba...

További kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek – kérem látogassatok el az általam díjazott blogokra, mert Ők is megérdemlik! Szuper ötletek, gyönyörű képek, ötletes lakberendezési tippek és finom receptek várnak Rátok ezeken a blogokon!



A díj szabályai:
1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Írj egy postot.
3. Küld tovább 12 blognak ha annyit érdemesnek tartasz.
4. Értesítsd a kiválasztott blogokat.

Tükröm, tükröm mondd meg nékem...


Csuda helyes tükröket találtam kis hercegnőknek...















... hiszen minden kislány olyan gyönyörű, hát hadd gyönyörködjenek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...